E-sport

E-sport

E-sport är en stor och internationellt spridd verksamhet som engagerar allt fler ungdomar. I korthet handlar det om att under tävlingsartade former prestera så bra som möjligt i sitt valda spel, precis som i vilken sport som helst.

Såväl lagbaserade som individuella grenar förekommer. Två stora spel är till exempel Counter-strike, ofta förkortat CS, där lag om vanligtvis fem personer med taktik, samarbete och reaktionsförmåga ska besegra motståndarlaget, och Hearthstone, i vilket två spelare möts och taktiskt försöker utmanövrera varandra genom att bygga den mest anpassade leken för att sedan ha is i magen och överlista motståndaren.

Det finns såväl lokala som nationella och internationella ligor, seriespel och turneringar samt ett mycket stort utbud av verktyg och arenor för vänskapsmatcher och träningar. För den som vill tävla på hög nivå kräver e-sport många timmar av spelträning och fysisk träning för att kunna prestera bra.

 

 

Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse för e-sport att spela med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!

E-sportens historia

Det har alltid funnits en tävlingsinstinkt bland spelare, hela vägen tillbaka till arkadspelen som var runt 1980-talet. Turneringar anordnades för arkadspel, och därefter konsolspel med äran som vinst. Det var vid 1990-talet som e-sport växte lavinartat då det kom mer och mer konsolspel som passade för turneringar. Datorspel började under den här tiden även att användas till e-sport. Efter millennieskiftet blev e-sport väldigt populärt. Fler spel släpptes och bättre internetuppkoppling gjorde att man kunde tävla mot spelare från andra delar av världen. Idag är e-sport större än någonsin. Streamade tävlingar anordnas världen över med miljonvinster till vinnarna. På kort tid har e-sport blivit lika stort som många köttsporter.