Rekrytera

Ju fler desto roligare – Kom igång med att rekrytera!

Vill du att din förening ska växa och utvecklas? Då är det dags att börja fundera på hur ni kan hitta nya medlemmar. Rekrytering, alltså att söka upp och bjuda in nya personer till föreningen, kan kännas svårt för den som aldrig provat. Men det behöver det inte vara! Här har vi samlat olika tips och idéer för vad din förening kan göra för att hitta nya medlemmar.

SVEROK GothCon

Första steget – bara börja!

Bästa sättet att bli ett proffs på att rekrytera är att bara sätta igång. Det finns mycket vi kan göra som inte kräver stora resurser eller en massa kunskap.

  • Bjud in kompisar: Uppmuntra föreningens medlemmar att kolla om de har kompisar som är intresserade av att gå med i föreningen. Den vanligaste orsaken till att människor inte blir medlemmar i en förening är faktiskt att ingen har frågat, så fråga!
  • Visa upp er: Håll koll på vad som händer i ert närområde och presentera föreningens verksamhet på öppna kulturevenemang och andra publika aktiviteter. Undersök vilka möjligheter som finns för att vara med i sammanhang där människor möts. Ni kan även visa upp er online i olika forum och grupper.
  • Samarbeta med andra: Fundera på om det finns till exempel föreningar, personer, företag eller kanske någon på kommunen, som ni kan göra aktiviteter tillsammans med. Exempelvis speldag på biblioteket, prova på cosplay på fritidsgården, meet-ups med någon lokal spelprofil eller e-sportturnering i idrottshallen. Kolla vilka möjligheter som finns där ni bor.

Lär dig mer

För dig som vill lära dig mer om att rekrytera och om utåtriktat arbete har Sverok tagit fram både en handbok i marknadsföring och en utbildning om rekrytering. Båda materialen fungerar som stöd och vägledning för föreningar som vill utvecklas inom det här området.

Varje spelträff är ett tillfälle för rekrytering. Genom att aktivera onlineregistrering hos föreningen blir det lätt för nya besökare att bli medlemmar!

Frågor om rekrytering

Måste min förening rekrytera?

Det är upp till er vilken typ av förening ni vill driva. Om ni är nöjda med det nuvarande antalet medlemmar i er förening så måste ni inte arbeta aktivt med rekrytering. Men det är roligare att spela tillsammans så om ni vill hitta nya vänner att spela med så rekommenderar vi att ni arbetar aktivt med rekrytering. Dessutom kan ni få ännu mer bidrag från oss ju fler ni är!

Vad gör vi efter vi rekryterat nya medlemmar?

Vill ni lära er mer om hur ni kan välkomna nya medlemmar, få dem att känna sig inkluderade och lite andra tips? Vi har utvecklat en Skilltree utbildning som ni kan använda som stöd i processen.

Ta del av utbildningen

Finns det mer rekryteringsstöd att få?

Om ni ändå upplever att det inte går som ni hade tänkt er med rekryteringen och ni behöver mer stöd så finns det flera som kan hjälpa er. Ni kan fråga andra medlemmar och föreningar på discord.sverok.se om hur de arbetar med rekrytering och om de har några tips. Ni kan också alltid höra av er till oss på Sverok via info@sverok.se så kan vi gemensamt diskutera hur ni bör gå vidare med rekryteringen.