Cosplay

Älskar du och dina vänner cosplay? Brinner ni för att transformera er till era favoritkaraktärer och samlas kring ert gemensamma intresse? Då bör ni starta en cosplayförening!

Om du redan cosplayar med dina kompisar idag, utan att ha en förening går ni miste om en rad av våra förmåner.

Läs mer om att starta förening

Du och din cosplayförening

Det är upp till er vilken typ av förening ni vill driva. Ni kan cosplaya tillsammans med vänskapsgruppen som ni redan brukar utveckla era kostymer med. Eller om ni vill hålla i större aktiviteter kan ni exempelvis arrangera workshops för sömnad, prop byggnad, smink eller styling. Ni kan anordna foto sessioner där ni tar bilder på varandra i era cosplays eller organisera resor tillsammans till konvent, som NärCon, ConFusion eller KodachiCon.

Fördelar

  • Köp kostymaterial, peruker eller smink med föreningsbidraget ni får av Sverok
  • Utöva din hobby med personer som är lika passionerade för cosplay som du är!
  • Utveckla dina cosplayförmågor med medlemmarna i din förening genom att ge varandra feedback och tips
  • Va kreativ och fantasifull tillsammans genom att inspirera varandra
  • Dela och låna material, gemensamt kan ni kan hjälpa varandra att sätta ihop fler kostymer

En cosplayförening använde föreningsbidraget för att köpa in symaskiner till föreningen. På så sätt fick alla tillgång till bra utrustning att använda i sitt hantverk

Frågor om cosplay

Hur hittar jag andra personer att cosplaya med?

Om du inte vill skapa din egen cosplayförening så kan du istället bli medlem i en redan existerande förening. Sök efter cosplayföreningar att gå med i nära dig här.

Kommer cosplay från anime?

Cosplay och anime blir ofta sammanlänkade då många cosplays efterliknar animekaraktärer. Men allting relaterat till att klä upp sig för att efterlikna en karaktär, oberoende om den kommer från en film, serietidning eller liknande räknas som cosplay.

Är du intresserad av anime- och mangaföreningar? Du kan läsa mer här.

Vad betyder order cosplay?

Cosplay är en förkortning av engelskans Costume Play och går ut på att försöka efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie, eller något annat sammanhang. Fokus ligger oftast på kläder, accessoarer och rekvisita, men även på skådespel och framträdanden.

Intresserad av andra former av fandomkultur?

Fandomkultur innehåller cosplay, fantastik, anime och manga. En förening behöver inte hålla sig till en verksamhetsgren och kan blanda in element från de andra kategorierna och grenarna.

Fandomkulturen är bred så om ni har ett fandomsintresse som ni vill skapa förening kring som inte tillhör våra kategorier så är det också möjligt. Kanske är du intresserad av K-pop eller K-dramas och vill skapa en relaterad förening. Skapa din förening här!