Starta en ny förening

Är du en gamer, nörd eller spelentusiast? Har du och dina vänner ett brinnande intresse för spel, gaming eller nördkultur? Då borde ni starta en ny förening tillsammans! Om ni är under 25 år kan ni till och med dra nytta av vårt föreningsbidrag på över 2000 kr per år.

För att starta er förening går ni till sverok.se/starta

Glada sverokare som kramas

Det är fördelaktigt att ha en förening

Vi på Sverok vet att det är roligast att spela tillsammans. Men det är inte bara kul, det är också smart. Som spelförening kan ni få pengar av Sverok, alla i föreningen kommer att vara försäkrade vid era aktiviteter och om ni vill skaffa dyr utrustning till föreningen så hjälper vi er att försäkra den också.

Allt ni behöver för att komma igång är att bestämma er för vad ni vill göra och hitta på ett namn till föreningen. Sedan kan ni ansöka om medlemskap och bli en del av Sveriges största spelgemenskap!

Hur går det till? Fem snabba steg!

  • Samla minst tre vänner och välj ett föreningsnamn
  • Hitta en person som vill vara revisor. Det kan vara någon som vill vara medlem i föreningen, eller någon annan som ni har i er närhet och som vill hjälpa er
  • Gå till sverok.se/starta och följ instruktionerna
  • Bestäm vilka som ska vara styrelsen och vem som ska vara revisor och fyll i deras uppgifter
  • Skicka in ansökan och börja spela!

Startbidraget kommer när er första verksamhetsrapport blivit godkänd. Andra föreningar har köpt fika, brädspel, böcker, lajvsvärd, konsoller, tårta och mycket mer för sina bidrag. Det är ni i föreningen som tillsammans bestämmer vad pengarna ska gå till.

Tre anledningar att starta förening hos Sverok

  • Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund. Vi samlar tusentals spelföreningar i hela landet. Som medlem i Sverok har du möjlighet att påverka hela den svenska spelkulturen, delta i gemenskapen, utvecklas och hitta nya vänner för livet.
  • När ni startar en Sverokförening täcks alla era medlemmar av en olycksfallsförsäkring som gäller på föreningens och Sveroks aktiviteter. Ni får också en föreningsförsäkring som gäller om det skulle ske ett inbrott, börja brinna eller hända andra skador som föreningen är ansvarig för.
  • Alla medlemmar får också exklusiva rabatter på tågresor och boende på hotell genom förbundets samarbeten med SJ, Nordic Choice och Scandic Hotell.

Läs mer om våra medlemsförmåner här!

Har du frågor? Kontakta våra föreningsexperter på info@sverok.se!

FAQ – om att starta förening

Vilka fördelar finns det med att vara en del av Sverok?

Som medlem i Sverok blir du en del av ett stort nätverk av likasinnade inom spelkulturen. Du kan dra nytta av erfarenhetsutbyte, samarbetsmöjligheter och gemensamma resurser. Dessutom får du tillgång till Sveroks stöd och rådgivning inom områden som verksamhetsutveckling, projektledning och föreningsadministration.

Hur mycket pengar kan min förening få från Sverok?

Sverok delar ut föreningsbidrag till alla föreningar som uppfyller kraven för att få det. Här kan du läsa mer om de aktuella bidragsnivåerna och kraven för att få bidrag. Dessutom kan Sverok ge råd om andra finansieringsmöjligheter och bidrag från externa källor som ni kan dra nytta av.

Vilka resurser och stöd kan Sverok erbjuda?

Sverok erbjuder en mängd resurser och stöd för att hjälpa din förening att växa och utvecklas. Det inkluderar exempelvis ekonomisk vägledning, marknadsföringsmaterial, utbildningar och workshops, samt tillgång till våra digitala plattformar och verktyg för föreningsadministration.

Vilka evenemang och aktiviteter kan jag delta i genom Sverok?

Sverok anordnar en rad olika evenemang och aktiviteter för våra medlemsföreningar, som till exempel Spellovet, Sverokgalan, olika distriktsarrangemang, utbildningar, workshops och temakvällar. Alla Sverokföreningar får också möjlighet att delta i Sveroks årliga Riksmöte där de kan påverka förbundets inriktning och delta i föreningsgemenskapen.

Vilka krav ställer Sverok på min förening när vi blivit medlemmar?

Som Sverokförening ska ni registrera vilka som är era medlemmar hos er, ha årsmöte varje år och berätta för oss vad ni gör i föreningen. Allt detta gör ni i vårt medlemssystem eBas, som ingår i medlemskapet.

Hur startar jag en Sverokförening?

Det är enkelt! Gå till vår sverok.se/starta och klicka i att du vill starta en ny förening. Sedan är det bara att fylla i föreningens kontaktuppgifter och starta en ansökan.

Kan jag fortfarande starta förening i eBas?

Är du föreningsvan? Starta en förening med egna stadgar och mer fler alternativ direkt i eBas!