Starta studiecirkel

En studiecirkel är en grupp som samlas för att lära sig något tillsammans. Ni kan exempelvis lära er hur ni syr cosplaydräkter, målar bordspelsfigurer eller utvecklar ett tv-spel tillsammans. Genom att organisera olika delar av din förenings verksamhet som studiecirklar kan ni få hjälp och stöd av ett så kallat Studieförbund.

Det finns många olika studieförbund. Ett av dem är Studiefrämjandet som Sverok är medlem i. Studiefrämjandet har flera anställda som kan mycket om spelkultur och som därför kan ge er som Sverokförening bra hjälp.

Läs mer om att starta studiecirkel hos studiefrämjandet

Vilket studieförbund ska vi gå med i?

Totalt finns det 10 olika studieförbund. De är nationella organisationer med lokala kontor på olika platser. Vilken verksamhet som finns och vad som är möjligt att få hjälp med varierar beroende på var man bor. Ett bra första steg är därför att ta reda på vilka studieförbund som finns i er närhet och vad de kan erbjuda.

Exempel på stöd ni kan få

  • Låna lokal att genomföra studiecirkeln i
  • Låna utrustning, till exempel symaskiner, terrängbyggarverktyg eller teknisk utrustning för LAN
  • Få hjälp med tryck och marknadsföring om ni ska arrangera ett event eller vill göra reklam för er verksamhet

Regler för studiecirkel

  • En studiecirkel ska bestå av minst tre deltagare
  • Deltagarna ska vara minst 13 år
  • En studiecirkel ska omfatta minst tre träffar
  • Någon ska vara cirkelledare och bland annat ansvara för kontakten med studieförbundet

En studiecirkel syr cosplaydräkter och tillverkar sin egen rekvisita tillsammans

Frågor om studiecirklar

Hur mycket pengar får man för en studiecirkel

Bidragsnivåer varierar mellan olika studieförbund och hur ni motiverar att ni ska använda pengarna. Kolla upp studieförbunden nära dig och fråga dem vad de kan erbjuda er!

Får man ha studiecirklar i flera olika studieförbund?

Det är okej att ha flera studiecirklar på olika studieförbund. Det är också okej att ha flera studiecirklar i samma förbund. Exempelvis om ni vill ha en cirkel där ni fokuserar på spelutveckling och en där ni målar bordspelsfigurer. Men kom ihåg att ni enbart får rapportera in timmarna från en studiecirkel träff en gång till ett studieförbund. Studieförbunden gör kontroller att samma timmar inte rapporteras in flera gånger.

Kan vi ha en digital studiecirkel?

Ja, de flesta studieförbunden tillåter er att ha er cirkelträffar online över chatt och videosamtal så att ni kan bedriva er verksamhet även när ni inte fysiskt är tillsammans.