Startsida / Spelkultur /
Våra föreläsningar
Sedan 1988 har Sverok organiserat spelkulturen i Sverige. Vi samlar tusentals medlemmar som brinner för allt från LAN till cosplay och brädspel. Vi är experter på ungt engagemang och ledarskap, föreningsdemokrati och spelkultur. Och vi delar gärna med oss av vår kunskap!
Föreläsningar vi erbjuder
Skärmtid är mat, inte godis
Hur kan vi tänka kring skärmtid i en värld där digital närvaro är en del av vardagen? Föreläsningen ”Skärmtid är mat, inte godis” erbjuder ett nytt sätt att se på skärmanvändning, inspirerat av tallriksmodellen. Med exempel från Sveroks egna verksamheter lyfter vi hur spelande stärker språkfärdigheter, bidrar till förbättrade färdigheter och bygger vänskaper. Föreläsningen visar också hur spel fungerar som demokratiska verktyg och kan bidra till såväl inkludering som samhällsengagemang. Tillsammans reflekterar vi över vad som är ”bra” skärmtid, och hittar ett konstruktivt förhållningssätt till den digitala världen.
Spelkultur – så mycket mer än underhållning
Hur har spel utvecklats från enkla tidsfördriv till en egen rörelse? I den här föreläsningen går vi igenom spelens historia och deras betydelse som kulturbärare. Vi utforskar allt från representation i spel till hur spel kan vara en ingång till personlig utveckling och identitetsskapande. Att förstå spelkultur handlar om att se spel som en del av vår kultur och som ett sätt för unga att utforska världen. Genom att visa intresse för barns och ungas spelande bygger vi broar och främjar dialog. Vad spelar ditt barn idag, vet du?
Dagens gamers – framtidens chefer?
Vuxna underskattar ofta ungas digitala engagemang. Inom spelkulturen utvecklar unga ledarskap och unika kompetenser för framtiden på innovativa sätt som många vuxna saknar insyn i. Sverok har kartlagt detta digitala ledarskap och de ”osynliga” färdigheter som unga får genom att skapa och delta i onlinegrupper. Här bygger de vänskap, lär av varandra och organiserar sig kring sina intressen. Grupperna drivs självständigt av unga som ansvarar för regler, trygghet och gemenskap, vilket ger dem värdefulla erfarenheter i ansvar och demokrati. Är dagens gamers framtidens chefer? Ja!
Radikaliserad gamer? Så motverkar vi extremism i spelvärlden.
Isolering bland unga spelare kan leda till att de hamnar i forum där antidemokratiska åsikter och desinformation frodas. Många unga berättar också att vuxna i deras närhet, särskilt vårdnadshavare, har dålig eller ingen förståelse för vad som sker på spelplattformar. I projektet ”Får du spel?” arbetar Sverok för att öka kunskapen om hur extremister påverkar och rekryterar unga på spelplattformar, och hur vi kan motverka detta. Vill du vara med och skapa tryggare spelmiljöer för unga? Genom ökad kunskap kring hur radikalisering tar form på digitala spelplattformar kan vi skydda våra barn samt främja en inkluderande och trygg spelvärld online.
Hittar du inget som passar?
På Sverok är vi vana att hålla föreläsningar och workshops, både digitalt och analogt. Vi kan utbilda både vuxna och unga. Är ni intresserade av att anlita oss men inte intresserade av någon av våra standardföreläsningar? Hör av er, så syr vi ihop något skräddarsytt till er!
Kanske vill ni diskutera våldsprevention med en twist eller skapa en oförglömlig AW med ett klurigt murder mystery? Vill ni veta hur vuxna kan bidra till en schysstare spelmiljö för unga eller vill ni kanske anordna en workshop i K-pop eller Fortnite? Oavsett om ni är en advokatfirma, ett museum eller en bilverkstad – vi har något för er! Hos oss på Sverok är möjligheterna lika breda som spelvärlden själv, och vi älskar utmaningar. Vi fixar!
Klara Stenkvist håller föreläsning om ungas ledarskap online!
Vanliga frågor
Jag vill att ni föreläser om något annat, kan ni det?
Listan ovan är bara några exempel på vad vi kan föreläsa om, hör av er om ni har andra idéer.
Vad kostar det att anlita er?
Det beror på vad ni vill att vi ska göra. Kontakta oss för ett prisförslag.
På Sverok är vi vana att hålla föreläsningar och workshops, både digitalt och analogt. Vi kan utbilda både vuxna och unga. Är ni intresserade av att anlita oss? Hör av er, så syr vi ihop något!