Din nya förening

Nu har du och dina vänner startat en ny förening och blivit medlemmar i Sverok. Grattis! Vi hoppas att ni ska trivas, hitta på en massa kul och utvecklas tillsammans.

Så vad händer nu? Ni har startat förening, valt en styrelse och har säkert en massa roliga planer. Sverok finns här för att hjälpa er att förverkliga era idéer. Tveka aldrig att höra av er till oss om ni vill ha stöd eller hjälp med något.

Ert ansvar som Sverokförening

Vi vill att det ska vara enkelt att vara med i Sverok, så att ni kan fokusera på det ni tycker är roligt – spela, skapa och umgås med varandra. För att Sverok ska fungera finns det dock några saker som alla våra medlemsföreningar behöver göra. 

Rapportera – berätta vilka ni är och vad ni gör

Varje år ska ni berätta för Sverok

  • Vilka som är medlemmar i föreningen
  • När ni hade ert årsmöte och vilka som valdes till styrelsen
  • Att ni är en aktiv förening som har regelbunden verksamhet

De här tre punkterna lämnar ni in som rapporter i föreningens konto i vårt medlemssystem eBas.

Lär dig mer om rapporteringen i eBas här.

Ha koll på era stadgar

Stadgarna är föreningens regelbok. Dyker det upp en fråga om hur något i föreningen ska göras finns svaret ofta i stadgarna. Se till att ni förstår vad som står i stadgarna, så att ni kan ta hjälp av dem när ni behöver det. Vill ni ändra något i era stadgar gör ni det på föreningens årsmöte.

Om det är något i stadgarna som ni inte riktigt förstår kan ni ta hjälp av Sveroks standardstadgar. Ni hittar dem här, med kommentarer där vi förklarar vad de olika delarna betyder och varför de finns med.

Ta hand om föreningens pengar

Om er förening får bidrag från Sverok eller har andra inkomster är det viktigt att alla medlemmar får vara med och bestämma hur pengarna ska användas. På årsmötet kommer ni överens om en budget för det kommande året som styrelsen sedan följer. När året är slut ska styrelsen redovisa för medlemmarna hur pengarna har använts. 

Se till att det finns kvitton på allt ni köpt in till föreningen och var noga med att hålla koll på vilka inkomster och utgifter föreningen har, så att ni kan redovisa det för medlemmarna på årsmötet. 

Vill du lära dig mer om hur ni på bästa sätt tar hand om föreningens pengar? Då rekommenderar vi kursen om föreningsekonomi som finns på Sveroks utbildningsplattform Skilltree. Skaffa ett gratis konto på Skilltree och bli expert!

Ni är inte ensamma! Inom Sverok finns tusentals föreningar och många har gått igenom samma saker. Utbyt tips och råd på vår discordserver eller hör av dig till kansliet på info@sverok.se och 010-551 93 00. 

Frågor om din nya förening

Jag vill komma i kontakt med andra personer i Sverok

Det bästa sättet att komma i kontakt med andra Sverokare är att gå in på vår Discord. Där finns tusentals engagerade medlemmar från hela landet. Kanske är någon intresserad av din förening!

Finns det något mer vi behöver veta om att driva förening?

Om ni vill få ännu mer kött på benen så rekommenderar vi att ta del av våra Skilltree utbildningar. Det är gratis att skapa ett konto och plattformen är full med olika kurser ni kan ta för att lära er allt om föreningslivet.

Vi rekommenderar dessa: