Får du spel?

Som en central aktör inom spelkulturen förstår vi på Sverok att spel är mer än bara en hobby – det är en värld av gemenskap, utveckling och nätverkande. Denna värld hotas dock av våldsbejakande extremister och andra antidemokratiska aktörer som försöker påverka och rekrytera unga.

I vårt projekt ”Får du spel?” har vi undersökt hur trygga dagens spelmiljöer är. En riskfaktor som observerats är hur isolering bland unga spelare kan  leda till att de hamnar i forum där antidemokratiska åsikter och desinformation frodas. Många unga berättar också att vuxna i deras närhet, särskilt vårdnadshavare, har dålig eller ingen förståelse för vad som sker på spelplattformar. Sverok representerar ungas intressen och har förtroende i spelkulturen vilket ger oss en unik position i denna fråga. Genom att utbilda vårdnadshavare om hur radikalisering kan ta form på digitala spelplattformar kan vi ge dem verktyg att bättre stödja och skydda sina barn.

Vi på Sverok vet att spelvärlden kan kännas som en stor och främmande plats. Det kan vara svårt som förälder eller anhörig att ställa de rätta frågorna och säkerställa barn och ungas trygghet. Alla frågor om barn och spelvärlden får du svar på i den här föreläsningen.

Kontakta mig på aya.winssi@sverok.se för att boka in en utbildning.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Rapport

För att samla in data om hur våldsbejakande extremister och andra antidemokratiska aktörer påverkar och rekryterar unga online så har vi utfört både en enkät studie och djupgående intervjuer. Deltagarna är mellan 12-20 år gamla och har delat med sig om sina egna erfarenheter och åsikter. Resultatet har sammanställts till en rapport som heter Extremister i gamingvärlden.

Läs rapporten här!

Är du nyfiken på projektet och vill veta mer? eller har du frågor om rapporten? Hör av dig till oss! aya.winssi@sverok.se

”Får du spel?” drivs med stöd från