Airsoft

Airsoft

Airsoft är ett av våra levande spel och går oftast ut på att alla deltagare utrustar sig med airsoftvapen och skyddsglasögon. Därefter smyger de iväg på spelplanen och försöker pricka varandra med de kulor som vapnen skjuter. Man spelar vanligtvis i ett skogsparti eller i en byggnad.

Hobbyn kommer ursprungligen från Japan och kom till Sverige i början på 2000-talet. Sverok har idag över 2500 medlemmar som utövar airsoft i Sverige.

Man använder airsoftvapen (soft air guns) som skjuter 6 mm plastkulor i låga hastigheter. Ett airsoftvapen med ett eller flera magasin samt ett par ordentliga skyddsglasögon eller en skyddsmask som är avsedd för airsoftbruk är det enda man behöver för att börja spela.

I Sverige har airsoftvapen en åldersgräns på 18 år. Det betyder alltså att man måste vara myndig för att få äga airsoftvapen. Ett airsoftvapen får lagligen ha en anslagsenergi på maximalt 10 joule, men om vapnet är halv- eller helautomatiskt så är gränsen 3 joule. Detta är alltså samma lag som gäller för till exempel luftgevär. De vapen som används på airsoftspel ligger långt under de lagliga gränserna.

Tycker du att det verkar roligt med airsoft och vill spela med  likasinnade? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!