airsoft, sverok, förening, johan lantz

Airsoft

Du kan hitta och komma i kontakt med Sverokföreningar som spelar airsoft på spelkartan.se.

Airsoft är hobbyn som blandar barndomens cowboy och indian-lekar med känslan av en modern actionfilm. Hobbyn kommer ursprungligen från Japan och kom till Sverige i början på 2000-talet. Det finns för närvarade ca 4000 aktiva utövare av hobbyn i Sverige.

Hur spelar man?

Ett airsoftspel går oftast ut på att alla deltagare utrustar sig med airsoftvapen och skyddsglasögon. Därefter smyger de iväg på spelplanen och försöker pricka varandra med de kulor som vapnen skjuter. Man spelar vanligtvis i ett skogsparti eller i en byggnad.

Något som skiljer airsoften från liknande fritidsintressen är att det inte syns om man blir träffad utan att detta istället bygger på spelarens ärlighet. När en spelare blir träffad ropar han eller hon högt och tydligt ”TRÄFF!” och går sedan av spelplanen för att invänta nästa möjlighet att vara med igen. Detta gör det svårt att tävla i airsoft och fokus ligger därför på själva spelupplevelsen.

Det finns väldigt många olika möjliga spelscenarion i airsoft. Precis som i dataspelet Counter Strike eller i paintball så delas deltagarna vanligen upp i två lag. Scenarierna kan vara så enkla att man vinner genom att med sitt airsoftvapen skjuta ut motståndarsidan, hämta en flagga på motståndarnas sida, eller hålla en position i terrängen så länge som möjligt.
Andra varianter av spel där airsoftvapnen inte nödvändigtvis står i centrum arrangeras också. Spel som sträcker sig över flera dagar där det kan vara viktigare med bra kängor, regnkläder och en ordentlig sovsäck.

 

Utrustning

Man använder airsoftvapen (soft air guns) som skjuter 6 mm plastkulor i låga hastigheter, runt 100 m/sekund. De vapen som oftast används är helautomatiska och eldrivna, så kallade AEG (Automatic Electric Gun) och kostar normalt mellan 1 000 och 10 000 kronor, beroende på modell och var man köper dem.

Ett airsoftvapen med ett eller flera magasin samt ett par ordentliga skyddsglasögon eller en skyddsmask som är avsedd för airsoftbruk är det enda man behöver för att börja spela. Många väljer även att skaffa betydligt mer utrustning i form av kamouflagekläder, taktiska västar, knäskydd, handskar, hölster med mera.

Startkostnaden för att börja spela airsoft ligger alltså på ett par tusen kronor för ett vapen, ögonskydd, kulor och magasin. Den löpande kostnaden är dock väldigt låg då kulorna bara kostar några öre per styck och vapnen drivs på laddningsbara batterier.

 

Airsoftvapnens historia

Krigsspel och liknande hobbys har funnits väldigt länge, men hur kom Airsoft till egentligen? Under 80-talets Japan fanns det väldigt många hinder för medborgare att äga vapen vilket gjorde att många efterfrågade något som de ändå kunde använda till målskjutning eller krigsspel/träning. Några civilister som skapade de första airsoftvapnen. Dessa vapen blev snabbt populära i Japan vilket ledde till att företag började producera dem i större mängder och successivt spred det sig till resten av världen. Populariteten växte och airsoftvapen utvecklades till att bli mer verklighetstrogna vilket ledde till att hobbyn blev mer realistisk samtidigt som det fortfarande var säkert. 

 

Vad säger lagen?

I Sverige har airsoftvapen en åldersgräns på 18 år. Det betyder alltså att man måste vara myndig för att få äga och använda airsoftvapen. Ett airsoftvapen får lagligen ha en anslagsenergi på maximalt 10 joule, men om vapnet är halv- eller helautomatiskt så är gränsen 3 joule. Detta är alltså samma lag som gäller för till exempel luftgevär. De vapen som används på airsoftspel ligger långt under de lagliga gränserna.