23-12-11

Spelmaterialet som ska lära barn förebygga våld: Samspel Fritid

Spelkulturförbundet Sverok lanserar tillsammans med organisationen MÄN ett nytt kostnadsfritt metodmaterial, där spel används för att förebygga våld. I “Samspel Fritid” får barn 10-15 år på fritidsgårdar, kulturskolor och bibliotek utforska ämnen som samtycke, näthat och kränkningar genom spel och samtal. 

– Spel har en enorm betydelse i många ungas liv idag. Vi är glada att kunna erbjuda ett material som låter barn utforska viktiga frågor i ett format de uppskattar. Spel är ett fantastiskt läroverktyg eftersom det aktiverar barnen och gör det möjligt att prata om tunga ämnen på ett roligt och interaktivt sätt, säger Björn Adriansson, kommunikatör på Sverok.

Samspel Fritid är gjord för barn på fritidsgårdar, kulturskolor eller bibliotek. Metodmaterialet är gratis och består av fem ledarledda pass med fyra digitala spel och ett kortspel. Genom att kombinera spelupplevelser med diskussionsmaterial får barnen utforska ämnen som våld, brott online och samtycke. Till exempel kan de diskutera trygghet online samtidigt som de spelar Minecraft. Organisationen MÄN hoppas att samarbetet med Sverok ska leda till fler trygga och inkluderande miljöer för unga.

– Inget barn ska utsättas eller utsätta andra för våld och kränkningar. Med Samspel Fritid vill vi tillsammans med barnen skapa trygga miljöer, där omsorg om varandra blir normen. Centralt är också att erbjuda dem verktyg för att på ett säkert sätt kunna ingripa när en våldsam situation uppstår, säger Adam Wassrin, metodutvecklare på MÄN.

Projektet Samspel har drivits av Sverok och MÄN sedan 2021 med stöd från Allmänna Arvsfonden. Nu lanseras metodmaterialet, där versionen Samspel Fritid ska lära barn i fritidsverksamhet att förebygga våld genom spel. I projektet finns även versionen Samspel Skola, som riktar sig till barn i klassrummet. Det kan du läsa mer om här

Vill du veta mer om Samspel Fritid och kanske ta en titt på passen? Det kan du göra här

En skärmbild från spelet På Gränsen som utvecklats i projektet och används i Samspel Fritid

Projektet Samspel arbetar med att uppnå fler rygga spelmiljöer för barn och unga, där metodmaterialet Samspel Fritid bara är en del av insatsen. Utbildningar och föreläsningar utvecklas, och fonden Game Guardian har tagits fram för att främja välkomnande och trygga spelaktiviteter. Under den storslagna Spelkulturgalan den 11 november samlades över 30 000 kr in till denna fond, och projektet Samspel Skola visades upp live!

Fonden går fortfarande att donera till; klicka här för att läsa lite mer och donera!

Om du vill se inspelningen från Spelkulturgalan kan du kolla in den direkt på YouTube! Du kan också läsa mer om galan här.

Vill du veta mer om Samspel Fritid och kanske ta en titt på passen? Det kan du göra här