Trygga Spelplatser

Trygga spelplatser riktar sig till ungdomar mellan 12-19 år som upplever rasism. Projektets mål är att skapa en mer antirasistisk och demokratisk spelkultur i Sverige. Projektet kommer ha aktiviteter för unga, och arbeta för att medvetandegöra viktiga aktörer om upplevelsen av rasism inom spelkulturen.

Varför behövs trygga mötesplatser?

Sverok tog under 2022 fram en förstudie om ungas upplevelser av rasism i den digitala spelvärlden.  Resultatet av studien visade att cirka 50% av de svarande, med minst en förälder född utanför Europa, har någon gång upplevt kränkande kommentarer om sin hudfärg, etnicitet, språk de talar, religion och/eller kultur. Studien slår fast att rasism normaliseras i spelen, och att en toxisk kultur odlas. Det leder till att unga får acceptera att rasism förekommer som en del av sitt spelande. Då vi på Sverok vill verka för en mer demokratisk och inkluderande spelkultur i Sverige har vi tack vare Allmänna Arvsfonden kunnat starta upp Trygga mötesplatser som ett svar på problemet. Även om förstudien fokuserar på den digitala spelvärlden så kommer projektet arbeta med spelkulturen brett. Det finns andra studier som visar på liknande problematik i spelkulturen i stort, till exempel inom rollspel. 

Har du erfarenhet av rasism, är mellan 12-19 år, och vill vara med?

Vi har massor med kul saker planerade i projektet, bland annat lägerverksamhet under skollov! Där kommer du kunna träffa andra som älskar spel och ha ett forum att prata om era upplevelser inom spelkulturen, och (såklart) spela spel! Vi kommer också utveckla ett samarbete mellan unga och spelföretag för att hitta sätt att både påverka och lära sig mer om spelindustrin. Anmäl intresse för att delta i projektets aktiviteter här, så håller vi dig uppdaterad. Alla aktiviteter som vi erbjuder dig som är ung är helt gratis.

Arbetar du inom spelkulturen i Sverige och vill vara med?

Projektet kommer ta fram utbildningar rörande målgruppens behov och upplevelser inom spelvärlden, och om antirasism inom spelkulturen. Om du är intresserad av att vi utbildar er, eller vill vara med och samverka med projektets målgrupp, eller på andra sätt vill bidra till projektet, kontakta oss! Vi letar särskilt efter spelföretag och spelutbildningar som vi kan utbilda eller samarbeta med. Allting som görs inom ramen för projektet är kostnadsfritt, även våra utbildningar.

Arbetar du på en fritidsgård eller skola och är intresserad av ett antirasistiskt perspektiv på spelkultur, extremism, eller att unga ska få medel till sitt fritidsintresse?

Projektet kommer ta fram utbildningar för vuxna som möter målgruppen. Utbildningarna handlar om rasismen som unga möter inom spelkulturen, extremism, hur vi som vuxna kan stötta unga, och det roliga och positiva i att kunna starta sin egen spelförening. Sverok existerar idag för att stötta unga att driva sina egna spelföreningar, vi anser att det är ett kul och enkelt sätt att få lära sig om demokratisk organisering, tillgå medel öronmärkt för sitt fritidsintresse, och hitta en gemenskap. Kontakta oss för att få veta mer!

Är du med i en förening inom Sverok och vill veta mer?

Projektet kommer att bidra till Sveroks interna inkluderingsarbete, utifrån ett antirasistiskt perspektiv. Om ni är intresserade och vill veta mer, kontakta oss på kansliet! Det finns möjlighet att få stöd till sin styrelse eller få gå utbildningar.

Kontakta oss

Är du nyfiken på projektet och vill veta mer? Hör av dig till oss!

Projekledare: Sara.sjolander@sverok.se

Projektmedarbetare: Bjorn.svenling@sverok.se