kortspel, förening, sverok, Johan Lantz

Kortspel

Samlarkortspel

Inom spelhobbyn är samlarkortspelen störst inom kortspel och Magic the Gathering är världens första och största samlarkortspel. Det är från början designat för att spelas en mot en, men det går även utmärkt att spela flera samtidigt.
När man spelar Magic så har varje spelare en unik lek. Det finns färdiga lekar att köpa som består av 60 kort, men man kan också köpa slumpade kort och bygga en egen lek. Det är kortkombinationerna i lekarna, sättet du spelar korten på och en gnutta tur som avgör vem som vinner.

Idag finns hundratals olika samlarkortspel från en uppsjö konkurrerande speltillverkare. Några andra spel värda att nämna idag är Pokémon, Yu-Gi-Oh! och Star Wars Destiny.

I en del spel gäller det att vinna genom att samla flest ledtrådar (rätt kort) snabbast för att lösa ett visst problem. I andra så gäller det att slänga eldbollar på sin motståndare tills hen har slut på energi. Mycket handlar om att sätta ihop en lek som ger en god chans att få upp just de kort som tillsammans ger de bästa förutsättningarna för att vinna och att räkna ut vilka kortkombinationer som ger fördelar och under vilka förutsättningar.

 

Samlarkortspelens historia

1993 släpptes det första samlarkortspelet som är Magic: The Gathering. Det blev snabbt populärt och idag finns det i flera expansioner. Såklart är det inte de enda samlarkortspelet som finns! På 2000-talet slog Pokémon-korten igenom och det börjades bytas kort och en liten spelplan skapades för att tävla mot vänner. Det tredje stora samlarkortspelet i Sverige slog igenom 2009 och det är Konami sålde samlarkortspelet Yo-Gi-Oh som sålde 25 miljarder kort på väldigt kort tid över hela världen. Vet ni vilket kort av Magic: The Gathering som är det mest eftertraktade?

 

Andra sorters kortspel

De flesta tänker nog på klassiker som Canasta eller Bridge när man säger kortspel och vem har inte spelat UNO? Kortspel som företeelse har funnits de senaste sexhundra åren, och visar inga spår av att vilja dö ut. Tvärtom, hela tiden kommer det nya sätt att spela kort på och nya sorters kort.

En av de vanligaste formerna av kortspel idag, utöver samlarkortspelen, är så kallade levande kortspel. Dessa påminner på många sätt om samlarkortspelen. Den största skillnaden är att kort aldrig säljs slumpade och att spelen därför inte har fokus på samlande och bytande på samma sätt som samlarkorspelen. Några nämnvärda levande kortspel är Android Netrunner, Lord of the Rings och Game of Thrones.

En annan vanlig form av kortspel är deck-building games. Även i dessa spel bygger du din egen lek av kort, men du gör det medan du spelar istället för i förväg. Exempel på sådana spel är Dominion, Thunderstone och Star Realms.

Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse att spela kortspel med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Psst … Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!