Kortspel

Kortspel

Inom spelhobbyn är samlarkortspelen störst inom kortspel och Magic the Gathering är världens första och största samlarkortspel. Det är från början designat för att spelas en mot en, men det går även utmärkt att spela flera samtidigt. Idag finns hundratals olika samlarkortspel från en uppsjö konkurrerande speltillverkare. Några andra spel värda att nämna idag är Pokémon, Yu-Gi-Oh! och Star Wars Destiny.

I en del spel gäller det att vinna genom att samla flest ledtrådar (rätt kort) snabbast för att lösa ett visst problem. I andra så gäller det att slänga eldbollar på sin motståndare tills hen har slut på energi. Mycket handlar om att sätta ihop en lek som ger en god chans att få upp just de kort som tillsammans ger de bästa förutsättningarna för att vinna och att räkna ut vilka kortkombinationer som ger fördelar och under vilka förutsättningar.

Samlarkortspelet Magic: The Gathering släpptes 1993. Det blev snabbt populärt och idag finns det i flera expansioner men såklart är det inte de enda samlarkortspelet som finns! På 2000-talet slog Pokémon-korten igenom och det börjades bytas kort och en liten spelplan skapades för att tävla mot vänner. Det tredje stora samlarkortspelet i Sverige slog igenom 2009 och det är Konami sålde samlarkortspelet Yo-Gi-Oh som sålde 25 miljarder kort på väldigt kort tid över hela världen.

De flesta tänker nog på klassiker som Canasta eller Bridge när man säger kortspel och vem har inte spelat UNO? Kortspel som företeelse har funnits de senaste sexhundra åren, och visar inga spår av att vilja dö ut. Tvärtom, hela tiden kommer det nya sätt att spela kort på och nya sorters kort.

Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse att spela kortspel med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!