Cosplay

Cosplay

Foto: Ice Of Tin

Cosplay är en förkortning för Costume Play. Deltagarna försöker efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie eller något annat sammanhang och målet är att vara så lik karaktären som möjligt. Betoningen ligger på kläder och rekvisita, men även skådespel och inövade framträdanden är vanligt förekommande. Dräkten ska helst vara egensydd till så stor del som möjligt och ju mer lik originalet desto bättre.

Cosplay förekommer nästan uteslutande på konvent, i synnerhet på de multikonvent inom Sverok som är inriktade på östasiatisk populärkultur. Det sker antingen löpande under konventet eller i tävlingsform.

 

Cosplay historia

Att klä ut sig till någon annan har gjorts hela vägen tillbaka till grekernas tid och fortsattes genom tiderna till teater, lek och maskerad. Därför är det svårt att redogöra när cosplay verkligen startade som sin egna kultur. Nobouyuki Takahasi en japansk  journalist gjorde ett reportage av seriemässan Comiket där han myntade begreppet cosplay och därefter spred termen vidare.

Idag används begreppet till att beskriva alla utklädnader som förknippas till karaktärer och populärkultur. Hobbyn växer stadigt i Sverige och är nu ett välkänt fenomen. SVT har visat de svenska mästerskapen 2014, 2015 och 2017. Vilken är den bästa cosplaykostym du har sett?

 

Drömmer du om att cosplaya och vill hitta kompisar att dela ditt intresse med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!