Brädspel

Brädspel

Alla har någon gång spelat klassiska brädspel som Monopol och Fia med knuff, men idag finns det en betydligt större bredd i brädspelskulturen. Spelen har utvecklats vidare och vem som vinner avgörs mindre av slumpen och desto mer av spelarens strategi. Det finns också många titlar där spelarna samarbetar mot spelet.

Exempel på enkla strategispel är Settlers of Catan och Carcassonne. Trots de enkla regelsystemen innehåller dessa spel möjligheter till sinnrika strategier som garanterar hög variation mellan speltillfällena. Bland de mest komplexa finns Civilization och World in Flames.

Visste du att egyptierna spelade brädspel? Jo då! I Romarriket spelade de också brädspel såsom kvarnspelet. Helt enkelt går brädspelets historia långt tillbaka i tiden. Men de brädspel vi är vana att se idag började med Monopol 1930. Däremot var det inte förrän 1980-talet som den tyska brädspelsstilen slog igenom och det började komma en mängd av olika spel för oss att samlas runt med familj och vänner. Idag finns det flera brädspelsföreningar i Sverige och det anordnas flera spelkonvent runtom i landet. 

Den tyska spelmässan Spiel Essen äger rum årligen i oktober och är en stor samlingsplats för brädspelsentusiaster.

Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse för brädspel att spela med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!