Samspel

Samspel utvecklar metodmaterial och spel som används för att lära barn förebygga våld och skapa inkluderande sammanhang.

Sedan 2021 har projektet utvecklat och testat två metodmaterial med olika målgrupper som snart är redo att lanseras under hösten 2023. Projektet genomförs i samarbete med organisationen MÄN.

Samspel Fritid – för barn i öppen verksamhet

I Samspel Fritid får du som ledare allt du behöver för att lära barnen skapa inkluderande och välkomnande miljöer medan de spelar roliga spel, helt gratis! Metodmaterialet är till för öppna verksamheter som fritidsgårdar, föreningar eller kulturskolor. Fritid versionen riktar sig till barn under 15 år och lanseras i september 2023 här på Sveroks hemsida.

Samspel Skola – för barn i skolan

I Samspel Skola får barnen följa med på ett äventyr som tar plats i framtiden, vägledda av den allsmäktiga AI:n MAIA. I materialet får barnen prova på olika sorters spel; kortspel, rollspel och digitala spel kring teman som samtycke, rasism, civilkurage och skadliga killnormer. Skolversionen riktar sig till barn i årskurs 4-6 och lanseras hösten 2023, metodmaterialet förvaltas av organisationen MÄN.

Läs mer om Samspel Skola hos MÄN

På Gränsen – vårt digitala spel om samtycke

Tillsammans med spelstudion dimh utvecklar vi det digitala äventyrsspelet På Gränsen. Under en simulerad skoldag får spelaren ta ställning i olika situationer kopplade till samtycke och uppleva konsekvenserna av sitt handlande. Spelet kommer att lanseras under hösten 2023 och användas i både Samspel Fritid och Samspel Skola.

Nätverk och utbildning

För att stärka vuxna som möter barn under 15 år arrangerar vi digitala nätverksträffar och webbinarium. Tillsammans med experter behandlar vi ämnen som sexism online, våld i populärkultur och att skapa trygga spelsammanhang. Nästa webbinarium sker i mitten av juni och inbjudan kommer inom kort.

Kontakta oss

Är du intresserad av vårt arbete? Då kan du skriva upp dig på vår maillista eller kontakta oss på samspel@sverok.se. Då får du uppdateringar om våra webbinarium och andra nyheter om projektet.

Samspel drivs i samarbete med