Spela på spektrat – Sveroks nya NPF-satsning
Nu lanserar vi ett nytt och spännande projekt – Spela på spektrat! Projektet riktar sig till unga med NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) i åldrarna 12-25 samt till våra föreningar som möter dessa unga. I samarbete med Riksförbundet Attention kommer vi att arbeta för att öka kunskapen om NPF inom våra spelföreningar och ge ungdomar en möjlighet att själva få berätta om sitt förhållande till spel – i alla dess former.
– När man säger spelkultur så är det många som tänker på digitala spel men det innefattar även brädspel, cosplay, intresse för östasiatisk kultur som anime och manga. Allt som är roligt ryms inom spelkultur om du frågar mig, skrattar Viktor Lindberg som är en av projektledarna i Spela på spektrat.
Viktor arbetar tillsammans med Johanna Hilding, och under de kommande tre åren kommer de att möta våra spelföreningar för att sprida kunskap om NPF och hur föreningslivet kan bli mer inkluderande.
– På Sverok arbetar vi just med att hjälpa unga att starta och driva spelföreningar och också stötta dem i deras föreningsutövande, berättar Johanna. Vi kommer i kontakt med många unga med NPF-diagnoser i våra spelföreningar och vill göra det så lätt och roligt för dem som möjligt att delta.
Viktor och Johanna hoppas även kunna förändra den allmänna uppfattningen om spelande.
– Idag är det mycket fokus på det problematiska med spelande, skärmtid och så vidare och det vill vi nyansera. Vi ser exempelvis hur kompetenta många unga med NPF är och hur de hittar gemenskap i våra spelföreningar som kan vara svår att hitta på andra ställen, säger Johanna.
Inkludering för alla
Inkludering är något vi på Sverok har arbetat med under många år. Tidigare har vi drivit projekt med fokus på antirasism och på att inkludera tjejer och icke-binära i en annars ganska mansdominerad spelvärld. Nu tar vi nästa steg genom att öka kunskapen om NPF, så att unga med exempelvis adhd och autism lättare kan känna sig trygga och hitta sin plats i våra spelföreningar.
– Det här projektet är ett naturligt led i att göra våra spelföreningar så välkomnande som möjligt. Oavsett vem du är så är du välkommen, menar Viktor som hoppas möta många unga med NPF på de olika spelkonvent och mässor som Sverok kommer delta på under projektets gång.
– Man får alltid komma fram till oss och fråga om projektet och hur man kan hitta en spelförening som passar en själv. Det går också att kontakta Sverok direkt. Vi har jättebra support och vägledning i form av chatt, telefon och en mail där man snabbt får svar.
Läs mer om projektet och de aktuella enkäterna på vår projektsida Spela på spektrat. Din medverkan hjälper oss att skapa en mer inkluderande spelkultur!
Artikeln är baserad på en text av Riksförbundet Attention. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.