Rollspel

Rollspel

Vad behövs för att spela rollspel?

Det enda som egentligen behövs för att börja spela rollspel är två personer med en gnutta fantasi. Ofta är man någonstans mellan 3 och 6 personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.

Spelaren

Spelarens uppgift är att under spelet ta på sig en roll och spela den så trovärdigt som möjligt. En sådan roll kallas ofta rollperson och det är nästan alltid rollpersonerna som är berättelsens huvudpersoner. Rollpersonerna skapas i förväg. En rollperson ges personliga drag, en bakgrund, värderingar, drömmar, livsmål, färdigheter, styrkor, svagheter och mycket annat. Ofta används ett rollformulär där spelaren antecknar relevanta fakta om sin rollperson.

Spelledaren

En spelledare måste vara beredd att fylla en mängd funktioner under spelet. Det är oftast spelledaren som har klurat ut förutsättningarna för berättelsen, vilka miljöer spelarna kommer att röra sig genom och vilka andra personer de kommer att möta på vägen. Det är spelledaren som presenterar miljön för spelarna och det är hen som spelar alla andra roller som dyker upp i berättelsen.

Regelsystem eller friform

Precis som det finns genrer finns det även olika sorters inriktningar på hur man spelar. En stor majoritet av alla rollspel är baserade på mer eller mindre strikta system. Friform har blivit ett samlingsnamn både för spel i miljöer som saknar egna spel och för mer experimentella sätt att spela. Det kan gälla allt från att låta berättelsen styra och avskaffa alla slumpmoment i form av tärningsslag till att helt avskaffa spelledaren och låta spelarna tillsammans ta över hennes uppgifter.

 

Rollspelens historia

Visste du om att du antagligen höll på med rollspel när du lekte ute med dina kompisar? Det är svårt att säga om det var där rollspel skapades eller om man ska titta på teater istället. Men vi vet att organiserade rollspel som påminner om det vi är vana med idag tillämpades främst i utbildning av militär. Bordsspel, å andra sidan, hade sin start när Dungeons and Dragons som gavs ut av TSR, Inc. 1974. Men de spelet kom inte till Sverige förrän någon gång vid 1982 fast då översatte man det till Drakar och Demoner. Då blev de väldigt populärt bland barn och unga. Så populärt att föräldrarna blev oroliga över att deras barn levde i en fantasivärld och att våldet i spelet skulle leda till våld i verkligheten. När internet och datorspelsvärlden började ta fart, blev rollspelandet lägre. Men en ny era är på väg och rollspel börjar bli populärt igen och utvecklas med rollspelsgrupper streamade sessioner och även spelar live på scen. Har du hört eller kanske till och med följer Critical Roles?

 

Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse att spela rollspel med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Psst … Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!