Lajv

Lajv

Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.

Ett lajv kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare. Det kan också äga rum i trädgården med vännerna. Bara fantasin sätter gränser. Det kan pågå i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, en allvarsam släktmiddag på en herrgård eller intrigerande vampyrer i dagens Stockholm.

Under lajvet talar och uppför sig spelarna i enlighet med de påhittade rollerna och deras värld. Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? Förutom en övergripande ramberättelse finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj.

I stället skapar man historien tillsammans beroende på hur spelarna väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stort mått fantasi och urskiljning.

Är du intresserad av att veta vilka lajv som ska arrangeras framöver? För lajv i Sverige kan du besöka Spelkults evenemangskalender. För en blandning av svenska och nordiska lajv kan du dels besöka den offentliga gruppen Lajvkalendarium på Facebook eller besöka kalendern på Nordic Larp.

Lajvets historia

Lajv blev ett fenomen i Sverige vid 80-talet då spelare av bordsspel valde att ta sina karaktärer ut i skogen. Vid 90-talet gjordes det största lajvevenmanget som man sett då med ca 1000 deltagare. Därefter började man se en större bredd på genres och teman såsom postapokalyps- och vampyrlajv. Idag däremot finns det en ännu större mängd fantasifulla teman där folk spelar olika roller. Som litterära karaktärer, lever i en steampunkvärld eller historiska lajv där man vill återskapa hur man levde förr.

 

Vill du prova att lajva eller hitta kompisar som delar ditt intresse? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!

Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!