Figurspel
De flesta vet vad en tennsoldat är men färre är bekanta med en 1700-poängsarmé av Space Marines. Små figurer i plast och tenn, noga målade och utvalda, är stommen i den hobby som kallas figurspel.
I figurspel tar varje spelare befälet över en armé av figurer som man leder genom fältslag i hopp om att ta hem segern. Beroende på vilket spel det rör sig om kan det exempelvis vara en historiskt korrekt armé ledd av Napoleon, en fantasyarmé med påhittade varelser och monster eller en framtidsflotta av rymdskepp. Olika figurer kan ha olika egenskaper och därför är sammansättningen av armén en viktig del av spelet.
Figurspelshobbyn är dessutom mycket mer än själva spelandet. Figurerna skall målas och miniatyrlandskap för fältslagen skall byggas. Det är en kreativ hobby som kräver både tålamod och skicklighet.
Börja spela
Om du är intresserad av att börja spela men inte riktigt vet vilket spel som passar dig kan det vara en bra idé att besöka en spelbutik. De som arbetar i butiken kan berätta mer om olika sorters spel och ofta har de ett utrymme i butiken där spelare träffas för att spela eller måla figurer. På så vis kan du enkelt komma i kontakt med andra som spelar och få prova på spelet innan du bestämmer dig.
Om det inte finns någon butik i närheten kan du kontakta Sverok för att se om det finns någon figurspelsförening i din stad. Chansen är stor att du hittar nya vänner att spela med. Det är hos dessa föreningar som du senare kommer att spendera mycket tid med spelhelger, turneringar och målarkvällar.
Det finns många regler att sätta sig in i och det kan vara svårt att veta hur man ska bygga sin första armé. Nästan alla tillverkare har därför ett startpaket med en grundarmé som är dugligt bra att spela med. Ibland finns det flera olika startlag att välja mellan och det är en smaksak vilket som är bäst. Det finns också startpaket med färger och penslar när du vill måla din armé. Av erfarna spelare kan du få många råd och tips när det gäller figurmålning, men du kan också leta efter guider och videofilmer på internet.
HUR spelar man figurspel?
Figurspel spelas på ett bord där man bygger upp en spelplan genom att placera ut hinder och terrängdelar såsom träd, hus, floder, bergslandskap eller ruiner. Spelarna väljer först och främst vilka figurer de ska använda i slaget. Dessa har olika specialförmågor och fördelar. Oftast vet man inte innan matchens början hur motspelaren har byggt sin armé, så det gäller att fundera ut en armé som klarar alla typer av motstånd.
För att se till att spelet är balanserat använder många spel en poängskala. Varje enhet är värd ett visst antal poäng beroende på vilka egenskaper den har. Ju bättre och slagkraftigare en enhet är desto mer poäng är den värd. Spelarna väljer enheter i sin armé till ett värde av en överenskommen poängsumma.
När alla förberedelser är gjorda ställer spelarna upp arméerna på varsin sida av spelplanen. Först flyttar den ena spelaren sina figurer, sedan upprepar den andra spelaren proceduren. Hur enheterna kan röra sig och anfalla styrs av regler och tärningar. Spelet tar slut när en spelare har vunnit, antingen genom att besegra motståndaren eller genom att ha flest poäng kvar efter ett uppgjort antal drag.
Vanliga figurspel
Några exempel på spel som brukar spelas är:
Warhammer Fantasy Battles ( fantasy)
Mordheim ( fantasy)
Warhammer 40 000 (science fantasy)
Flames of War (historiskt)
DBA (historiskt)
Warmachines (steampunk)
Bloodbowl ( fantasy/sport)
Star Wars Miniatures (science fiction)
Figurspelens historia
Figurspel går hela vägen tillbaka till 1700-talet då man använde figurspel som undervisning och träning på militära akademier. Det fortsatte till att man använde sådana plattformar och figurer vid planering av krig, som ni säkert sett på film flera gånger. Men det var inte förrän 1913 som boken Little Wars, skriven av H.G Wells, vars vilja var att flytta kriget från den riktiga världen till bordspel istället. Tyvärr lyckades han inte med sitt mål, däremot var reglerna enkla och figurerna massproduceras så att det blev tillgängligt för allmänheten. Idag finns det betydligt fler spel med olika genres från historiska, science-fiction eller fantasy.
Vill du hitta kompisar som delar ditt intresse att spela figurspel med? Det finns flera föreningar inom Sverok som ägnar sig åt denna verksamhetsgren. Hitta en förening nära dig!
Psst … Hittar du ingen förening som passar? Starta din egen!