Fantastikens Månad

Fantastikens Månad

Sverok presenterar Fantastikens månad, ett läs- och skrivfrämjande projekt som vi anordnat tre gånger, senast 2020. Under hela 2020 bjöd vi in landets alla bibliotek och fritidsgårdar att delta. Roliga aktiviteter och evenemang, coola affischer och inte minst- vår populära novelltävling för barn och unga.

Texten på denna sida gäller i första hand projektet som det var 2020, under 2021 kommer Sverok inte att anordna Fantastikens månad. Om du eller ditt bibliotek ändå vill uppmärksamma fantastik och har frågor till oss, maila oss på info@sverok.se så hjälper vi dig.

Fantastik är fantastiskt och vi känner oss säkra på att du håller med.
Varför? För att fantastik är jättebrett! Det är ett samlingsnamn för fantasy, science-fiction och mycket mer inom bl.a litteratur, film, spel och teater.

Under Fantastikens månad hyllas läsande och allt som är fantastik- Sagan om Ringen, Star Wars, Harry Potter, Doctor Who och Hunger Games är några exempel på otroligt framgångsrik fantastik. Men det finns mycket mer att upptäcka. Vad är din favorit inom Fantastiken? Läs mer här och på vår sida om fantastikhobbyn.

Anordna Fantastikarrangemang

Vill ni anordna Fantastikaktiviteter på ert bibliotek?

Det finns massor av roligt att arrangera. Gör din egen trollformel, packa en ryggsäck för att överleva en zombie-attack, skriv ditt eget rymdäventyr eller prova på spel med våra föreningar. Under tidigare år har Sverok tagit fram massor av tips för lyckade fantastikarrangemang. Kolla in förslag på aktiviteter samt pyssel längre ned, ni får gärna använda dem. Kanske har ni någon mer specifik plan – mejla info@sverok.se så gör vi vårt bästa för att hjälpa er. 

TEMAN 2020

Det är ett nytt decennium, vissa oroar sig för framtiden, andra drömmer om möjligheterna. I Science fiction kan du resa fritt genom tid och rum. Författare har länge använt sci-fi för att fantisera och fasas över vad teknikens framsteg kan leda till. Hur tror du att världen ser ut 3020?

I fantasy finns inte många gränser. Magi kan finnas överallt och närsomhelst. Är 2020 grått och tråkigt? Genom magi kan författare fantisera om andra verkligheter. En svunnen tid där magi är standard eller ett modernt, parallellt samhälle mitt ibland oss?

Novelltävlingen 2020

Den 1–30 april 2020 samlade Sverok in fantastik-berättelser till vår uppskattade novelltävling.

Vi fick in massor av fantastiska bidrag från hela landet, barn, unga och hela skolklasser släppte loss kreativiteten för en chans att vara med i vår novellsamling. I slutändan blev det 15 unga författare som vann varav Wilma Berglund, 16 blev den stora vinnaren. Hennes dystopiska men hoppfulla berättelse gav namn till antologin Galaxer i mitt huvud – och andra berättelser.

Vi gjorde ett videoklipp där vi intervjuar vinnare från Novelltävlingen! Här kan du titta på det.

Boken har skickats till alla vinnare såväl som de deltagande biblioteken och fritidsgårdarna. På den här länken kan du köpa exemplar av novellsamlingen. Några böcker kan också finnas till salu på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.

Vår Jury, bestående av projektledare Harry Skärlund samt Johanna Käck och Siri Hansen som båda är utbildade litteraturvetare och stora fantastikfantaster hade inte ett enkelt jobb. Vi bedömde texterna utifrån flera kvaliteter, med hänsyn till ålder och siktade på att få med författare av olika bakgrund. Den stora vinnaren valdes av ingen mindre än den omtyckta fantastikförfattaren Mats Strandberg. Formgivning och layout gjordes i samarbete med Undrentide förlag. Förlaget har en stor passion för fantastik och gedigen erfarenhet av sitt arbete. Vi är mycket glada att ha deras hjälp och rekommenderar er starkt att spana in deras många spännande berättelser.

Alla vinnare i novelltävlingen 2020

Wilma Berglund, 16 år, Ärla, Eskilstuna.
Oscar Rovegård, 12 år, Karlskrona
Agnes Henning,17 år, Göteborg
Sigrid Styrman, 10 år, Umeå
Klara Palmstierna, 11 år, Linköping
Julian Degerman, 9 år, Älmhult
Nike Sjöstedt och Amanda Bäckström, 10 år, Vilhelmina
Alice Gerdin, 8 år, Luleå
Nadja Strömgren, 12 år, Västerås
Sol Lindstrand, 10 år, Simrishamn
Malva Crona, 19 år, Göteborg
Annie S. Olsson, 18 år, Nybro
Judith Israelsson Casta, 8 år, Gnesta
Julia Lindström 9 år, Falun
Sami Rahamtallah, 9 år, Ljungsbro

 

Regler för novelltävlingen var

Novellen ska vara max 1000 ord för att vi ska läsa den.

Du som skriver ska vara mellan 6–19 år.

Novellen skickades in genom ett digitalt formulär.

Novellen kan skrivas ensam eller tillsammans med en kompis.
Om ni skriver tillsammans så räcker det med att en skickar in.

Sista dag för att skicka in novellerna var den 30 april 2020.

Novellen ska tolka ett (eller båda) av våra två teman: ”En magisk tidsålder” och ”Året är 3020”

Novellen får inte innehålla en obefogad mängd våld, sex, skräck eller annat olämpligt material.

Författarens namn, ålder och ort ska stå under titeln.

Tidigare vinnarböcker under Fantastikens månad

Vanliga frågor

Fantastik

Tyvärr har Sverok ingen möjlighet att anordna projektet Fantastikens månad 2021.
Ja, om ni vill kan ni ändå anordna ett eller flera arrangemang under Fantastiken månads flagga. Vi kommer inte kunna besöka er eller erbjuda hjälp i en större skala men har tips, affischer och andra dokument som ni gärna får använda - och vi hjälper till i den mån vi kan.
Det finns massor av bra idéer här på hemsidan! Både längre upp och längre ned har vi dokument ni kan använda eller inspireras av. Maila oss om ni undrar något eller känner er osäkra.
Allt om novelltävlingen 2020 hittar du längre upp på denna sida. Boken kan beställas på vår webbshop.

Vill du dela med dig av bilder, texter eller annat kul under månaden? Tagga med #fantastikensmånad

Aktivitetsmaterial