Fantastikens Månad

Fantastikens Månad

Sverok presenterar Fantastikens månad, ett läs- och skrivfrämjande projekt som vi bjuder in till under april, tillsammans med bibliotek och fritidsgårdar från hela Sverige. Vår populära novelltävling återvänder självklart! 

Fantastik är fantastiskt och vi känner oss säkra på att DU håller med.
Varför? Jo, Fantastik är jättebrett. Faktum är att Fantastik är ett samlingsnamn för b.la fantasy och sci-fi. Inom litteratur, film, teater m.m.

Under Fantastikens månad hyllar läsande och allt som är fantastik,
Sagan om Ringen, Star Wars, Harry Potter, Doctor Who och Hunger Games är några exempel på fantastik som blivit omåttligt populära men det finns mycket mer att upptäcka. Vad är din favorit inom Fantastiken? Läs mer här på sidan och på vår sida om fantastik

Anmäl er!

Tillsammans med bibliotek och fritidsgårdar runt om i landet arrangeras massor av spännande aktiviteter. Gör din egen trollformel, packa en ryggsäck för att överleva en zombie-attack, skriv ditt eget rymdäventyr eller prova på spel med våra föreningar. Kolla in aktiviteter och pyssel längre ned. Alla unga som deltar kan också få hjälp att gå med i en förening eller studiecirkel alternativt starta en egen. Fler aktiviteter såsom nya, affischer och tips kommer snart.

Är ni ett bibliotek eller fritidsgård? Anmäl er via det här formuläret på Sveroks sida. Vi skickar affischer och annat material till er, både med post eller för nedladdning. Helt gratis! Kanske kan vi även ordna ett författarbesök eller liknande? Om du vill diskutera något sånt eller har andra frågor, mejla fantastik@sverok.se
Är du med i en förening eller annan organisation som vill bidra? Skicka ett mail till fantastik@sverok.se

ÅRETS TEMAN

Det är ett nytt decennium, vissa drömmer om möjligheter, andra oroar sig för framtiden. I Science Fiction kan du resa fritt genom tid och rum. Författare har länge använt sci-fi för att fantisera och och fasas över vad teknikens framsteg kan leda till.  Hur tror du att världen ser ut 3020? Klicka på bilden ovanför för att få veta mer om temat!

I fantasy finns inte många gränser. Magi kan finnas överallt och närsomhelst. Är 2020 grått och tråkigt? Genom magi kan författare fantisera om andra verkligheter. En svunnen tid där magi är standard eller ett modernt, parallellt samhälle mitt ibland oss? Klicka på bilden ovanför för att få veta mer om temat!

Novelltävlingen

Den 1–30 april samlas fantastik-berättelser in till en novellsamling. 2017 & 2018 fick vi flera hundra fantastiska bidrag och i år kör vi igen! De noveller som går vidare i tävlingen kommer publiceras i någon form. T.ex fysisk bok, ljudbok eller e-bok, håll utkik på sidan så annonseras det snart. Vinnaren får sin novell som titel på publiceringen.

 

REGLER

Novellen ska vara max 1 000 ord lång för att vi ska läsa den.

Du som skriver ska vara mellan 6–19 år.

Novellen ska skickas in genom vårt formulär (länk kommer).

Novellen kan skrivas ensam eller tillsammans med en kompis.

Sista dag för att skicka in novellerna är den 30 april 2020.

Novellen ska tolka ett av våra två teman:
– En magisk tidsålder
– Året är 3020

Novellen får inte innehålla en obefogad mängd våld, sex, skräck eller annat olämpligt material.

Författarens namn, ålder och ort ska stå under titeln.

Lärorikt
65%
Kreativt
90%
Fantastiskt
100%
Ögonöppnande
90%
Vetenskapligt
80%
Aktuellt
99%

Aktivitetsmaterial

Vill du dela med dig av bilder, texter eller annat kul under månaden? Tagga med #fantastikensmånad