Fantastikens Månad

Fantastikens Månad

Sverok presenterar Fantastikens månad, ett läs- och skrivfrämjande projekt. Under hela året bjuder vi in landets alla bibliotek och fritidsgårdar att delta. Roliga aktiviteter och evenemang, coola affischer och inte minst- vår populära novelltävling för barn och unga.

Fantastik är fantastiskt och vi känner oss säkra på att du håller med.
Varför? För att fantastik är jättebrett! Det är ett samlingsnamn för fantasy, science-fiction och mycket mer inom bl.a litteratur, film, spel och teater.

Under Fantastikens månad hyllas läsande och allt som är fantastik- Sagan om Ringen, Star Wars, Harry Potter, Doctor Who och Hunger Games är några exempel på otroligt framgångsrik fantastik. Men det finns mycket mer att upptäcka. Vad är din favorit inom Fantastiken? Läs mer här och på vår sida om fantastikhobbyn.

Anmäl er

Ändring och info på grund av Covid-19: Planen var att ordna Fantastikens månad nationellt enbart under april 2020. Då det inte är rekommenderat att ordna evenemang under våren så har bibliotek och fritidsgårdar nu möjlighet att ordna sin Fantastikens månad när de vill under 2020. Kom ihåg att hålla er uppdaterade kring- och alltid följa de riktlinjer och rekommendationer som finns kring covid-19. Majoriteten av de evenemang och aktiviteter som vi tipsar om här utgår från en situation där offentliga tillställningar är möjliga att ha.

Bibliotek eller fritidsgård? Så här gör du.

  • Bestäm en månad.
  • Anmäl er och Maila oss för material och annan support.
  • Planera fantastik-aktiviteter.
  • Sätt upp affischer m.m.
  • Ordna fantastik-aktiviteter.
  • Ta emot den tryckta novellsamlingen när den är klar i höst.

Anmäl er via det här formuläret på Sveroks sida och maila oss. Vi skickar affischer och annat material till er, både med post och för nedladdning (så långt lagret räcker). Är du med i en förening eller annan organisation som vill bidra? Skicka ett mail till fantastik@sverok.se

Det finns massor av roligt att arrangera. Gör din egen trollformel, packa en ryggsäck för att överleva en zombie-attack, skriv ditt eget rymdäventyr eller prova på spel med våra föreningar. Kolla in förslag på aktiviteter samt pyssel längre ned. Kanske vill ni även ordna ett författarbesök eller liknande? Mejla fantastik@sverok.se så hjälper vi er, det samma gäller om ni vill ordna digitala evenemang. Unga som deltar på ett evenemang kan också få hjälp att gå med i en förening, en studiecirkel eller starta en egen.

ÅRETS TEMAN

Det är ett nytt decennium, vissa oroar sig för framtiden, andra drömmer om möjligheterna. I Science fiction kan du resa fritt genom tid och rum. Författare har länge använt sci-fi för att fantisera och fasas över vad teknikens framsteg kan leda till. Hur tror du att världen ser ut 3020?

I fantasy finns inte många gränser. Magi kan finnas överallt och närsomhelst. Är 2020 grått och tråkigt? Genom magi kan författare fantisera om andra verkligheter. En svunnen tid där magi är standard eller ett modernt, parallellt samhälle mitt ibland oss?

Novelltävlingen

Den 1–30 april samlade Sverok in fantastik-berättelser till vår uppskattade novelltävling och nu är den här!

Vi fick in massor av fantastiska bidrag från hela landet, barn, unga och hela skolklasser släppte loss kreativiteten för en chans att vara med i vår novellsamling. I slutändan blev det 15 unga författare som vann varav Wilma Berglund, 16 blev den stora vinnaren. Hennes dystopiska men hoppfulla berättelse gav namn till antologin Galaxer i mitt huvud – och andra berättelser. Under hösten kommer Sverok att fira boksläppet! Håll ögonen öppna för en digital release.

Boken har skickats till alla vinnare såväl som de deltagande biblioteken och fritidsgårdarna. På den här länken kan du snart köpa exemplar av novellsamlingen. Några böcker kommer också finnas till salu på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.

Vår Jury, bestående av projektledare Harry Skärlund samt Johanna Käck och Siri Hansen som båda är utbildade litteraturvetare och stora fantastikfantaster hade inte ett enkelt jobb. Vi bedömde texterna utifrån flera kvaliteter, med hänsyn till ålder och siktade på att få med författare av olika bakgrund. Den stora vinnaren valdes av ingen mindre än den omtyckta fantastikförfattaren Mats Strandberg. Formgivning och layout gjordes i samarbete med Undrentide förlag. Förlaget har en stor passion för fantastik och gedigen erfarenhet av sitt arbete. Vi är mycket glada att ha deras hjälp och rekommenderar er starkt att spana in deras många spännande berättelser.

Alla vinnare i novelltävlingen

Wilma Berglund, 16 år, Ärla, Eskilstuna.
Oscar Rovegård, 12 år, Karlskrona
Agnes Henning,17 år, Göteborg
Sigrid Styrman, 10 år, Umeå
Klara Palmstierna, 11 år, Linköping
Julian Degerman, 9 år, Älmhult
Nike Sjöstedt och Amanda Bäckström, 10 år, Vilhelmina
Alice Gerdin, 8 år, Luleå
Nadja Strömgren, 12 år, Västerås
Sol Lindstrand, 10 år, Simrishamn
Malva Crona, 19 år, Göteborg
Annie S. Olsson, 18 år, Nybro
Judith Israelsson Casta, 8 år, Gnesta
Julia Lindström 9 år, Falun
Sami Rahamtallah, 9 år, Ljungsbro

 

Regler för novelltävlingen 

Novellen ska vara max 1000 ord för att vi ska läsa den.

Du som skriver ska vara mellan 6–19 år.

Novellen skickades in genom ett digitalt formulär.

Novellen kan skrivas ensam eller tillsammans med en kompis.
Om ni skriver tillsammans så räcker det med att en skickar in.

Sista dag för att skicka in novellerna var den 30 april 2020.

Novellen ska tolka ett (eller båda) av våra två teman: ”En magisk tidsålder” och ”Året är 3020”

Novellen får inte innehålla en obefogad mängd våld, sex, skräck eller annat olämpligt material.

Författarens namn, ålder och ort ska stå under titeln.

Tidigare vinnarböcker under Fantastikens månad

Vanliga frågor

Fantastik

Nej, det är helt gratis att vara med.
Ja, alla bibliotek och fritidsgårdar är välkomna att delta. Representerar du en annan verksamhet som t.ex. en förening men vill ändå vara med? Maila oss!
Materialet kommer att skickas ut så att ni har det under april månad. Det är bokmärken, affischer och skyltar med information om genrerna science fiction och fantasy, om Fantastikens månad, novelltävlingen och en med skrivtips från fantastikförfattaren Mats Strandberg.
Ni måste sätta upp det material vi skickar ut om att Fantastikens månad pågår samt skylta med fantasy eller science fiction under månaden. Men ni får väldigt gärna göra något mer! Arrangera en temadag, hålla i workshops med pyssel eller bjuda in till ett författarsamtal. Vi hjälper gärna till med aktiviteter i den mån vi kan, om det finns en föreningskonsulent i ditt distrikt kan de säkerligen hjälpa dig, maila på fantastik@sverok.se och läs våra tips här. Vi blir glada ifall ni vill göra något extra!
Allt möjligt! Ni kan arrangera en bokcirkel, quiz, pyssel, skrivarworkshop, författarbesök, temadag eller mycket mycket mer! Varför inte ha en konstutställning eller visa film? Bara fantasin sätter gränserna, men för att göra det enklare har vi samlat massor av bra inspirationsmaterial på hemsidan och här kan du läsa våra tips på vad ni kan göra. Koppla gärna aktiviteterna till våra teman.
Inte automatiskt utan det beror på hur mycket tid vi har. Vi kan däremot försöka hjälpa er att komma i kontakt med en författare eller en lokal spelförening som kanske kan hjälpa er. Dessutom har vi massor av tips på saker ni själva kan göra på hemsidan.
Ungdomar som är 19 år gamla eller yngre får skicka in kortnoveller till oss genom att gå in på den här länken (länk), där får de ladda upp novellen samt fylla i sin information m.m. Novellerna ska handla om fantastik, baseras på ett av (eller båda) månadens teman och vara skrivna av ungdomarna själva. Efter april läser vår jury igenom alla noveller och väljer ut de bästa. Den vinnande novellen väljs av fantastikförfattaren Mats Strandberg. Vinnaren får namnge den novellsamling som vi sedan ger ut och skickar till alla deltagande bibliotek och författare. 2018 hette boken “Mitt namn är Phoenix och andra berättelser” och går att beställa från Sveroks webbshop.

Vill du dela med dig av bilder, texter eller annat kul under månaden? Tagga med #fantastikensmånad

Aktivitetsmaterial