23-11-18

Anders Jansson är Årets spelare 2023

Årets spelare tilldelas varje år till en person som gjort en extraordinär insats för spelkulturen. Priset går i år till komikern och rollspelaren Anders Jansson för sitt arbete med att sprida rollspel till en större publik.

Anders Jansson tilldelas priset Årets spelare med motiveringen::

Med passion och spelglädje använder Årets Spelare sin plattform för att sprida spelkulturen och rollspel till nya och redan frälsta. Genom medryckande rollspelssessioner, humoristiska poddar och en innovativ rollspelsfestival har Anders med ett brinnande engagemang tagit rollspel in i nya miljöer, skapat nyfikenhet och väckt spelglädjen hos den breda allmänheten.
Det är Sveroks stora nöje att få dela ut priset till Anders Jansson

– Jag är så stolt över priset som Årets spelare! säger Anders Jansson. Jag började spela Dungeons & Dragons i slutet på 1970-talet, och köpte sedan ALLA rollspel som kom ut. Jag har spelat till och från i snart 45 år!

Anders Jansson är känd för sina mångsidiga talanger. Han har gjort allt från att ge sin röst till Disney-filmer, till att leda Melodifestivalen. Genom allt har rollspelandet alltid haft en viktig del av hans liv. Redan på högstadiet, tidigt 80-tal, blev han medbjuden att spela Dungeons & Dragons. Då föddes hans första karaktär, prästen Octagon, och ett livslångt intresse för rollspelandet.

– Mina favoriter är Call of Cthulhu och Advanced Dungeons & Dragons. Men jag gillar att testa många olika rollspel. Man kan lära sig något av alla rollspel; spel-mekaniken, tonen, känslan. Och ofta kan ett rollspel bli inkörsporten till en ny subkultur eller spelmiljö säger Anders

Priset till Årets spelare har delats ut sedan 2009 och tidigare vinnare av priset inkluderar bland andra Åsa Roos, Anders och Tove Gillbring, Sussane Möller, Orvar Säfström och Johanna Koljonen.

Juryn för priset består av Sveroks ordföranden, tidigare och nuvarande.