VILKA PRISAS PÅ SVEROKDAGEN?

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

Vilka prisas på Sverokdagen?

4 december 1988 sattes fröet som skulle blomma ut till Sveriges absolut roligaste ungdomsförbund – Sverok. Det vill vi givetvis fira stort!

Den fjärde december kommer vi sända hela dagen på Twitch.tv/sveroktv. Där kommer du följa med Sverok från hela landet!

Under dagen kommer vi utse vem som vinner i kategorierna

  • Årets Förening (Sunne Airsoft)
  • Årets Arrangemang (Queercon)
  • Årets Hjälte  (Sara Forslund)
  • Årets Eldsjäl (Hanna Olsson)

Vi kommer också avslöja vem som utses till Årets spelare, Sveroks äldsta pris. Det kan du läsa mer om på den här länken.

Så missa inte en sekund och se till att zappa in på Twitch onsdagen 4e december

Längre ner på den här sidan kan du trycka på plustecknen för att läsa mer om alla slutkandidaterna i varje kategori.

Årets förening

 En förening som gjort bra saker under året, stora som små.

Alfta, Gävleborg

Alfta spelförening grundades i mars 2019 och hade under sitt första år närmare 1400 deltagare på sina aktiviteter. Det har varit LAN på lov, gaming-afterwork för föräldrar, deltagande på Alla barns dag på två orter, paitballresa, resa till Dreamhack och studiecirklar. De har även ett tätt samarbete med fritidsgården och med andra föreningar. Sedan mars 2020 har de varit tvungna att ställa in träffarna, men medlemmarna har fortsatt att träffas online för att spela tillsammans.

Umeå, Västerbotten

Gamingfamiljen är en förening för familjer som spelar tevespel. De har aktiviteter för både barn och vuxna, där de vill utmana barnen att utforska nya delar inom spelkulturen och där de vuxna får möjlighet att utvecklas i sitt digitala föräldraskap.

Under våren 2020 hann de med tio träffar innan Covid-19 och under hösten har de kunnat ha några träffar enligt restriktionerna. Barnen spelade bl.a. Super Smash Bros och Playstation VR, och utmanades att prova på nya spel. Föräldrarna diskuterade allt ifrån influencers till vilka spel som passar bra att spela tillsammans hemma i soffan.

Katrineholm, Södermanland

Kattcon har sedan 2005 arrangerat ett årligt konvent i Katrineholm. Utöver detta har de spelaktiviteter minst tre dagar i veckan med bl.a. rollspel, brädspel, figurspel, figurmålning, pixelart och lajv. P.g.a. Covid-19 har de inte kunnat ha så mycket utåtriktad verksamhet i år, men lyckades ändå ha en Halloweenkväll i sin lokal med skräcktema och en teatershow.

Sunne, Värmland

Sunne airsoft bildades för 4 år sedan av ett kompisgäng i Sunne. Föreningen växte sedan till att bli en av Värmlands största airsoftföreningar. Intresset spred sig även utanför Sunne och Värmland och de har haft gästspelare från hela Sverige och även andra länder, som Estland och England. Det stora intresset har lett till att de utökat spelbanan och tekniken för att kunna utföra olika typer av spel och scenarion. De jobbar även hårt för att få yngre spelare engagerade och aktiva inom spel, skruvkvällar, studiecirklar, föreningsliv m.m. De vill växa som förening och har därför tryckt upp reklamblad, affischer, tröjor och t-shirts, skapat en reklamfilm för banan och föreningen, och skapat samarbeten med andra föreningar.

Under 2020 har de gjort det bästa av situationen och valde under pandemins början att lägga spelen på is och fokusera på upprustning av spelbanan. Mindre grupper av eldsjälar har bla. byggt ut den nedre delen av banan och utökat banan med flera hus och hinder i ett försök att balansera banan bättre. När sommaren närmade sig och suget och trycket från spelare blev allt större skapade de regler för att kunna sätta igång verksamhet. Under årets gång har de hittills hunnit med att arrangera 18 evenemang, varav ett var ett storspel med 50 deltagare över en hel dag med ca. 10 timmars aktivt spelande. Planeringen för storspelet pågick under ett helt år och de har bla. byggt elektroniska baser för att kunna logga poäng under spelens gång och haft skytteträningsdagar för medlemmarna med genomgång av säker vapenhantering, radiokommunikation, speltaktik och kamouflering m.m. I framtiden vill de utöka till fler spelområden, få fler spelare och sprida airsoften i Värmland.

Årets Hjälte

En person som under året aktivt arbetat för jämställdhet, mångfald eller inkludering i spelkulturen.

QueerNördarna Jönköping, Småland

Alex är en av grundarna till QueerNördarna Jkpg, sitter i QueerNördarnas Rikstyrelse och är aktiv inom Nätverket Leia. Alex brinner för att göra spelhobbyn mer inkluderande och skapa säkra rum och separatistiska ställen, där alla kan delta, nörda och va sig själva. I grunden är Alex brädspelare, men har fastnat för streaming under året och är nu aktiv i Nätverket Leias streaminggrupp. Alex blir pepp av att peppa andra!

Umbra Fabula, Tallnäs, Sundsvall, Medelpad

Magnus arbetar aktivt med de lokala föreningarna för att nå ut till så många som möjligt och sprida glädjen hansjälv finner i spelen. Han är en av grundarna till föreningen Umbra Fabula som har haft verksamhet för nyanlända. Umbra Fabula betyder "Kasta skugga" och föreningen fick detta namn eftersom du inte kan se vilken etnisk tillhörighet en skugga har, allas skuggor är lika. Genom spel har föreningen skapat kontaktytor mellan människor som annars inte skulle ha mötts.

Digital Spelkultur, Umeå, Västerbotten

Sara har en stor kärlek för digitala spel, föreningslivet och att arrangera och projektleda event via sin förening Digital Spelkultur. Vid sitt första besök på Digital Spelkulturs spelkväll kändes tröskeln enorm - det var så mycket som kändes fel. Rädslan för att bli dömd, illa behandlad eller ifrågasatt höll i sig länge och hon kämpade för att komma tillbaka varje gång. Det som räddade det hela var de vänliga personerna hon träffade, spelen de spelade och hennes känsla att detta BORDE vara något för alla. När Sara väl kommit över tröskeln såg hon hur andra stannade på andra sidan. Tillsammans med sin förening har hon sedan dess arbetat för att minska tröskeln, med vetskapen om att det inte kommer ske enbart genom en vilja från oss. Vi måste försöka göra något aktivt.

Saras första egna projekt var 2018 med integrationsprojektet Game On Västerbotten, där de åkte runt i länet under våren för att skapa mötesplatser för nysvenskar och etablerade svenskar genom att spela Fifa 2018 och Just Dance 2018, tävla om priser och senare bjuda in alla till en stor finaldag i Umeå. Under några år har Sara funnits som mentor och föreläsare i Nätverket Leia, en verksamhet hon tror mycket på eftersom den inte bara sänker tröskeln inom spelhobbyn - den lyfter dessutom människor och låter dem skina.

Sara menar för att alla ska känna sig välkomna, oavsett kön, religion, sexuell läggning eller ursprung, så måste vi inse att vi behöver fortsätta kämpa aktivt och tillsammans.

Årets Eldsjäl

 En person som gör det lilla, eller stora, extra för sin förening eller dess medlemmar

Berghems vänner

Jag arbetar för att främja lajvhobbyn genom kameragluggen och skapade kontot @larp_photography med målet att öka kännedomen om och höja den bild som utomstående har av hobbyn, både inom Sverige och internationellt. Tillsammans med arrangörer, grupper och enskilda lajvare har jag själv fått växa som fotograf och det generella intresset för lajvbilder har vuxit parallellt med mig. Jag startade min första Sverok-förening 2004 och är idag verksam i föreningen Berghems Vänner, där Kampen i Ringen är den kampanj som fotograferas mest frekvent. Jag är även husförvaltare i byn, som har agerat backdrop för såväl westernbilder, som för fantasy-, vikinga- och medeltidsfoton.

Idag har larp_photography-projektet vuxit till något jag bara vågat drömma om. Med ca 200.000 visningar i månaden når jag ut till en stor publik där jag med stolthet kan förmedla kontakter, visa upp en mångfald inom ett av Sveroks fundament och välkomna nya som gamla deltagare in i våra fiktiva världar!

Gameboards & Broadsword-Syd, Jönköping, Småland

Jag är en inbiten spelledare och rollspelare som varit aktiv i Gameboards & Broadsword-Syd sedan den bildades i början av 80-talet, innan Sverok skapades. Sedan dess har jag varit med i styrelsen på diverse poster under större delen av tiden, sitter i Sverok Jönköping-Kronobergs styrelse som kassör och arbetar med att rapportera spelkultur hos Studiefrämjandet. Jag har varit på 22 Riksmöten och deltagit i stora delar av plenumdebatten på alla. Jag har varit på hundratals konvent, arrangerat rollspel på ca hälften av dem och skrivit tjogvis med konventscenarion under åren. Jag har skapat ett eget rollspelssystem (Rätt Enkelt System) och varit medförfattare till ett annat (RoRäk). Jag är också en SF/F-fan och diggar de flesta fantastik-yttringar. Inom Sverok har jag, till och från, försökt hålla fram ståndpunkten att Spelkulturen i grunden inte är en ungdomshobby, utan en sysselsättning för alla åldrar. Personligt beskrivs jag ofta som en positiv människa som gärna skrattar med och åt allt möjligt.

Jag är lite tveksam till begreppet eldsjäl, eftersom jag mera tänker att Spelkulturen är en livsstil, en upplevelse som man tar till sig och deltar i under livet och inte en tillfällig fyrbåk. Låt mig därför avsluta med ett gammalt slagord från SF-fandom – ”FIAWOL” –Fandom is a way of life. ”

Årets arrangemang

Ett arrangemang som betytt något speciellt för besökare, medlemmar eller lokalt.

Arrangerat av Epos, Borlänge, Dalarna

Lajv- och spelföreningen Epos har vanligtvis brädspelsträffar för sina medlemmar två gånger per månad och lajv några gånger per år. Dessutom brukar de medverka på den lokala medeltidsmarknaden, arrangera spökvandringar och vara med på Svenska kyrkans Harry Potter Experience i Borlänge. Föreningen har ca 60 medlemmar.

Under 2020 blev mycket av verksamheten inställd och styrelsen kom då på en idé; ett lajv som utspelar sig online. Tanken var att man spelar sig själv, och att lajvet pågår i real-tid parallellt med den verkliga världen. Gränsen mellan lajv och verklighet skulle alltså vara ganska tunn. Idén mynnade så småningom ut i lajvet Brutna Länkar som kördes 3 gånger under sommaren, konstruerat och arrangerat av tre av föreningens medlemmar.

Brutna Länkar är ett lajv för ca 5 personer och utspelar sig under två hela dagar. Lajvet är sprängfyllt av gåtor och problem som kantas av mystiska karaktärer och komplicerade konspirationer där spelarna måste ta reda på vad för mörka hemligheter som vilar i den lilla staden Borlänge. Lajvet är uppbyggt kring ”Dan Brown:ska” gåtor och pussel och konspirationsteorier. Spelarna måste lyssna på walkie-talkie-signaler, leta i gamla ockulta skrifter, beräkna koordinater på kartor, ta sig till olika platser och lösa svåra pussel, snoka runt på suspekta forum, maila med den mystiska organisationen Prisma och tyda underliga ritual-beskrivningar.

"Helpful Pixels - Press Start to Give" är en välgörenhetsstream som startades 2019 av Eliott Karlsson och Sara Forslund i samarbete med Sverokföreningen Digital Spelkultur, med säte i Umeå kommun. Helpful Pixels är ett ideellt projekt som årligen arrangerar en större stream där vi spelar spel och samlar in pengar till välgörande ändamål.

Under 2020 samarbetade Helpful Pixels med välgörenhetsorganisationen WaterAid Sverige, som har som mål att förse världen med rent vatten, toaletter och god hygien. Under tre dygn i augusti streamade de spel och gjorde aktiviteter med temat vatten. Det resulterade i nära 5000 följare på Twitch, flera tusen visningar och över 10 000kr till WaterAid Sverige!

Helpful Pixels har gått från en idé mellan två vänner i en mindre förening i norr till att engagera människor från hela Sverige att gå samman för sin kärlek till spel och till sina medmänniskor.

Arrangeras av QueerNördarna, Stockholm

QueerCon är ett spelkonvent med fokus på HBTQIA+ som normalt arrangeras i samband med Stockholm pride. I år hade föreningen egentligen ställt in konventet på grund av Covid-19, men efter ett erbjudande från Studiefrämjandet Stockholms Län så var QueerCon tillbaka på banan. Med en tidsplan på 2 månader, en budget på 300kr och en massa hjälp så lyckades de organisera ett digitalt konvent. Under 3 dagar arrangerades flera olika rollspel och lajv på Discord, både mer kända och några egna indiespel från medlemmar. Samtidigt streamade de paneler på Twitch, med flera fantastiska gäster som bland annat diskuterade rollspel, cosplay och mumintroll.

Tankar om inlägget “VILKA PRISAS PÅ SVEROKDAGEN?

Kommentarer är stängda.