TA CHANSEN OCH SPELA MED ERA BARN!

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

Ta chansen och spela med era barn!

Corona-pandemin har förändrat flera av våra vanor när vi nu spenderar mer tid hemma. Många arbetar hemifrån, fritidsaktiviteter ställs in och flera håller sina barn hemma från skolan. Det är för många en tid av oro, men också en tid av möjligheter! Och nu vänder jag mig till er med barn hemma. Barn som umgås, skapar, upplever och spelar via internet, kanske ännu mer nu än vanligtvis. Och kanske i en värld de vuxna runtomkring inte riktigt förstår och inte har tagit sig tid att förstå. Men nu har ni chansen att ta ert ansvar!

 

Många barn känner ofta att de inte kan prata med sina föräldrar om vad de gör på internet. De är rädda att mötas av oförståelse och skepsis från någon som har en annorlunda relation till livet online. Ännu värre blir det om de träffat på något som oroar dem. De är rädda att föräldrarna istället för att lyssna och hjälpa kommer begränsa deras tillgång till internet och den digitala samhörigheten. Ingen tjänar på att denna klyfta finns och problemet blir bara större av att vi blundar för det.

 

Så ta nu tillfället i akt när ni är hemma med barnen. Spela fotboll ihop i FIFA, bli ett väloljat team i Fortnite, upplev äventyr till häst i Starstable eller bygg egna världar i Minecraft. Lär känna era barns favoritspel och vad de älskar med dem. Är det utmaningen, samhörigheten med de andra i gruppen eller att få skapa vackra saker? Och vilka är det de brukar umgås med när de träffar nya och gamla vänner online?

 

Det kan såklart vara svårt att hitta tid för det här även nu. Det finns fortfarande saker att fixa med och när det väl finns en ledig stund så är det kanske inte att spela digital fotboll eller skjuta fiender som lockar mest. Men ge det en chans, både för din egen och för dina barns skull. Hitta gemenskapen i att spela tillsammans och upptäck ett nytt sätt att ta del av berättelser och upptäcka världar.

 

Någon gång, förhoppningsvis snart, kommer vår vardag återgå till det normala. När det sker hoppas jag att vi tar med oss flera lärdomar från den här tiden, att föräldrar tagit ett större ansvar för sina barns digitala vardag och att den påtvingade instängdheten har öppnat nya vyer.

 

Alexandra Appleby Hjortswang
Ordförande i Sverok - Spelhobbyförbundet