Om Sverok

Vad är Sverok?

Sverok är en idéell organisation och ett av Sveriges största ungdomsförbund. 40 000 medlemmar i 2000 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelkulturen.

I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans.

Nyfiken på att gräva djupare i hur Sverok fungerar som idéell förening och hur organisationen är uppbyggd? Kika in på Sveroks infobank!

Distrikt
12
Medlemmar
40000
Föreningar
2000
Sedan
1988

trettiofem år av spelkultur

Tusentals spel- och nördföreningar utgör tillsammans Sverok. Vi är förbundet som arbetar för att främja spel- och nördkulturen i Sverige! Sedan 1988 har vi stöttat unga i att organisera sig och skapa gemenskap kring sina spelintressen. Genom inkluderande demokratisk organisering skapar vi mötesplatser både digitalt och fysiskt för att ge alla unga en plats där du kan utveckla ditt samhällsengagemang och vara en del av en gemenskap som delar dina intressen. Oavsett om du älskar brädspel, rollspel, e-sport eller något annat inom spelvärlden, finns det plats för dig hos Sverok. 

 

En plats för gemenskap

  • Vi tror att spelkulturen har en positiv påverkan på vårt psykiska välmående. Det är därför viktigt för oss att ingen ska lämnas utanför.
  • Vår verksamhet bygger på nördighet, engagemang och gemenskap, vilket vi ser som näringen som driver vårt arbete.
  • Vi är stolta representanter för spelkulturen och sätter alltid medlemmarna, som är det viktigaste i Sverok, i första rummet.

Det finns samtidigt utmaningar som hotar vår spelkulturen. Den växer och får mer utrymme i media, men samtidigt minskar det demokratiska utrymmet för civilsamhället. Finansieringen av ungdomsorganisationer blir allt striktare och hot och hat i samhället ökar. Många spelare och nördar vittnar om ett hårt klimat i spelkulturen. Dessutom saknas fortfarande erkännande inom politiken av spelkulturen som Sveriges största kultur.

Viktigare än någonsin

Vi är stolta representanter för spelkulturen och med vårt inflytande kommer ett stort ansvar att se till att alla känner sig inkluderade, trygga och välkomna i spelkulturen. Men vi behöver din hjälp för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete. Genom att engagera dig för spelkulturen, oavsett om det är genom att starta en spelförening, delta i våra digitala möten eller bidra med dina kunskaper inom spel, kan du vara med och påverka förutsättningarna för spelkulturen i samhället. Tillsammans kan vi göra spelkulturen ännu mer inkluderande och starkare än någonsin tidigare!