Nu satsar Sverok på mentorskap för spelande tjejer

Publicerat den Publicerad i Pressmeddelanden

Nu satsar Sverok på mentorskap för spelande tjejer

 

2018 gör Sverok sin största satsning hittills på spelande tjejer. Det är projektet LEIA som får utökade resurser. Projektet har som syfte att skapa nätverk och mentorskapsprogram för tjejer i spelhobbyn.

“Det finns fortfarande de som tycker att kvinnor inte hör hemma i spelkulturen.  Även om många kvinnor spelar, så är mansnormen stark, vilket leder till att kvinnor osynliggörs. Uppfattningen om att män äger rätten till spel, vad som får finnas i dem, vem som får spela dem och prata om dem är utbredd och högst problematisk. Det vill vi vara med och förändra genom det här projektet,” säger projektledare Sam Bäfvenberg.

Vikten av att som kvinna organisera sig och berätta om sina erfarenheter har inte minst märkts genom höstens #metoo-upprop. Sverok har länge jobbat med jämställdhetsfrågor, men projektet Leia blir den största satsningen hittills som syftar till att organisera tjejer inom spelhobbyn.

Tanken med projektet är att samla tjejer i spelhobbyn för att få dela erfarenheter och kunna möta utmaningarna i en mansdominerad värld tillsammans. Förutom nationella och lokala nätverksträffar kommer projektet även driva ett mentorskapsprogram där nya engagerade paras ihop med erfarna kvinnor inom spelhobbyn.

“Vi är många som har stor erfarenhet av spelvärlden. Det finns mängder av briljanta kvinnor som varit ordförande, projektledare, arrangörer eller liknande – och lika många som skulle vilja bli! Vi tror på positiva förebilder och att dela med oss av erfarenheter till unga och engagerade tjejer. På det sättet kan vi se till att deras väg blir lättare än vad många av våra har varit,” säger Anna Erlandsson, förbundsordförande i Sverok.

Kampen mot sexismen i spelvärlden förs på många fronter och har tagit stora steg framåt. Men än finns dock mycket kvar att göra.

“Vår vision är en spelhobby där kön är helt irrelevant för hur du upplever spelkulturen. För att nå dit behöver vi jobba med inkludering på många plan samtidigt, och Leia är ett sätt för oss att nå dit,” tillägger Anna Erlandsson.

 

För mer information, kontakta:

Sam Bäfvenberg

Projektledare, LEIA

010-551 93 24

072-173 25 55

sam.bafvenberg@sverok.se