LEIA ÅKER PÅ LÄGER

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

Spelläger för tjejer ska minska skillnaderna mellan pojkar och flickors spelande

Nya undersökningar visar att skillnaderna mellan flickor och pojkars datorspelande är större än man tidigare trott (Ungar och Medier 2019). Nu arrangerar Sverok genom projektet Leia ett läger för att locka fler tjejer till spelhobbyn samt för att ge de tjejer som redan spelar större möjligheter att ha kvar sitt intresse. Lägret hålls i Göteborg den 13-15 september och kommer samla 50 unga kvinnor.

I veckan släppte Statens Medieråd sin nya rapport Ungar och Medier 2019. Rapporten visar att skillnaderna mellan pojkar och flickors datorspelande ökar, inte minst på grund av att flickor i högre grad slutar spelar datorspel med ökande ålder. Spelhobbyförbundet Sverok ser allvarligt på utvecklingen:

“Vi tror att spel i sig är något positivt – det är ett kul sätt att umgås, samtidigt som man utvecklar sin kreativitet, samarbetsförmåga och problemlösning. Sverok vill såklart locka fler personer att börja spela. Vi vet också att många – framför allt tjejer – har negativa erfarenheter av att spela spel tillsammans med andra. Vi vill skapa sammanhang för tjejer som präglas av den glädje och gemenskap som vi vet finns i spelkulturen,” säger Sam Bäfvenberg, projektledare på Sverok.

Liknande problem finns även i spelbranschen, menar Sam: “Trots att den svenska spelindustrin växer ser vi att kvinnor undervärderas inte bara som konsumenter, utan också som spelskapare och arrangörer inom spelvärlden.”

Som ett sätt att motverka detta arrangeras träffen tillsammans med spelföretaget Rovio: “Vi vill visa att vi är ett företag som står för jämställdhet i spelvärlden. Vi hoppas att vi genom ett tätare samarbete mellan spelhobbyn och spelbranschen kan skapa möjligheter för kvinnor att inte bara spela mer spel, utan också bli betydande aktörer i framtidens spelsverige,” säger Tove Brantberg, spelutvecklare på Rovio.

Under helgen kommer deltagarna lära sig att arrangera turneringar och skriva rollspelsäventyr såväl som att testa nya spel med varandra. Lägret riktar sig mot tjejer med intresse för alltifrån rollspel till datorspel, cosplay, sci-fi och brädspel.

Evenemanget håller till på Göteborgs Universitet, Vera Sandbergs Allé 8 från kl 18 den 13/9 till kl 14 den 15/9.

Kontakt

Sam Bäfvenberg, projektledare
sam.bafvenberg@sverok.se
072-173 25 55

Om Sverok

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. 55 000 medlemmar i 2800 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör några av de huvudsakliga verksamheterna.

Nätverket Leia startades år 2013 för att skapa en fysisk mötesplats för unga kvinnor i spelhobbyn. Leia driver ett mentorskap och anordnar nätverksträffar runt om i landet.

Foto
Andreas Pegelow 2017