Hjälpa unga

Hjälpa unga

Här finns all information riktad till dig som vuxen som vill hjälpa de barn och ungdomar i din närhet att starta förening eller öka spelaktiviteten hos er.

Bibliotekarie

Jobbar ni på ett bibliotek och vill veta mer om vad för olika aktiviteter som kan erbjudas tillsammans med Sverok?

Fantastikens månad är ett event varje år, där aktiviteter med teman som fantasy, science fiction och superhjältar arrangeras.

Spellovet är en satsning tillsammans med studiefrämjandet och är idag Sveriges mest omfattande spelarrangemang. Tryck på knapparna nedan för att läsa mer och för att anmäla just ert bibliotek!

Har ni frågor om hur det skulle se ut med ett samarbete mellan ert bibliotek och Sverok? Kontakta då antingen distrikten eller de regionala föreningskonsulenterna. Dessa har tät kommunikation med föreningarna och kan hjälpa er med era frågor.

Har ni mycket unga på ert bibliotek som utför någon form av sverok-aktivitet kan ni hjälpa dem att starta en förening. Om du som bibliotekarie vill hjälpa dem rekommenderar vi att du hjälper till med att hålla i deras första årsmöte. Föreningar kan startas digitalt via starta.sverok.se och du kan antingen läsa mer här eller hjälpa dem igenom de fem stegen som krävs för att bli en förening hos oss.

Annat ni som bibliotek kan göra:

🧡 Hyra ut lokaler
🧡 Låna ut spel (Kolla in Sveroks tipslista på spel här)
🧡 Hjälp unga att starta föreningar

Ni kan också arbeta med vårt material i ert eget arbete:

🧡 Tankebanken
🧡 Code of Conduct för Cosplay och E-sport
🧡 Föräldrar och E-sport

Vad kan fritidsgårdar och ungdomsgårdar göra?

🧡 Vara en öppen mötesplats
🧡 Hjälpa unga att starta föreningar
🧡 Ge speltips (Ni kan också använda er av Sveroks tipslista)
🧡 Samarbeta med Regonal föreningskonsulter kring olika träffar

Fritidsledare

Du som jobbar på en fritidsgård eller ungdomsgård träffar dagligen ungdomar i ditt arbete. Många gånger sker mycket spelverksamhet på fritidsgårdar, såsom tv-spel och brädspel.

Som fritidsledare kan du dessutom vara med och starta en spelförening! Det är viktigt att ungdomarna är med och kan påverka vad föreningens pengar ska gå till. Vi rekommenderar att fritidsledarna tar rollen som föreningens kassör och eventuellt revisor och låter ungdomarna ta de andra rollerna i styrelsen samt delta som medlemmar.

 

 

 

För dig som förälder

Drömmer du dig tillbaka till tiden då du slogs mot troll i skogen eller har du barn som brinner för e-sport eller någon annan av våra verksamhetsgrenar? Vi uppmuntrar föräldrar att engagera sig mer i sina barns spelande och vilket bättre sätt att göra det på än att starta en spelförening? Genom att ha en familjeförening får ni pengar av oss som kan gå till fler spel, samtidigt som barnen lär sig hur demokrati fungerar, plus att ni har roligt! För pengarna kan ni också betala inträde på lokala spelevent, köpa nya tärningar eller varför inte köpa fika till alla spelträffar?

Vi rekommenderar familjeföreningar att använda sig av en av föräldrarna som kassör och finns det en till kan denne vara revisor. Vi tror att ordförandeposten passar utmärkt för barn!

För att ha en förening hos oss krävs det att man varje år spelar spel minst en gång och har ett årsmöte varje år. Det är också viktigt att man rapporterar in till oss i eBas om vad man har bestämt på årsmötet. Här nedanför finns fem enkla steg ni behöver ta för att starta en förening.

Vad kan du som förälder göra?

🧡 Hjälpa unga att starta föreningar
🧡 Engagera dig i ditt barns hobby
🧡 Uppmuntra ditt barn att testa olika spel sina med vänner
🧡 Ge speltips (Du kan också använda er av Sveroks tipslista)

Fem enkla steg för att skapa en förening

  1. Bestäm er för vad föreningen ska heta och kalla till ett uppstartsmöte.
  2. Skapa en användare på starta.sverok.se.
  3. Bestäm er för vilka stadgar föreningen ska ha och ifall det ska finnas en medlemsavgift. Vi rekommenderar att den är noll kronor och att man använder sig av våra standardstadgar.
  4. Ha ett uppstartsmöte och rösta fram en styrelse samt besluta för att gå med i Sverok. Se till så att kassören är över 18 år gammal så att den har tillgång till ett bankkonto vi kan betala pengar till!
    Uppstartsmötet kan hållas direkt i eBas.
  5. Skicka in i eBas och invänta att de får bekräftelse av oss på att de är en godkänd förening. Bekräftelsen kan dröja från en dag till en månad eftersom vi granskar alla anmälningar manuellt.

Årsmöten

  • Årsmöte (på våren). Möte i början av våren där ni har föreningens årsmöte och röstar fram styrelse samt berättar vad ni har lagt pengar på under året. Besluta vad ni vill köpa in för hälften av pengarna under terminen, exempelvis vilka spel ungdomarna vill ha. Enbart medlemmar i föreningen har rösträtt på årsmötet. På årsmötet behöver ni gå igenom hur mycket pengar föreningen har och vad ni har lagt dem på, samt välja en styrelse.
  • Höstmöte: Ha ett möte i början av hösten där ni beslutar vilka spel ni ska köpa in för andra halvan av bidraget. Låt alla medlemmar delta och rösta. Här är det ett bra tillfälle att prata med ungdomarna kring vilka normer och beteenden ni tycker är bra bland spelandet.

Ideella organisationer

Tillhör ni annan ideell organisation? Då vill vi jättegärna samarbeta med er kring framtida projekt och arrangemang! Exempelvis föreläsningar, möten med kunskapsutbyte och frihet till att använda vissa delar av vårt material. Kika också in vår infobank för att inspireras av våra styrdokument!

Vill du samarbeta lokalt? Kontakta då någon av Sveroks distrikt eller RFK:s!