Rasmus spelar med katt förening

FÖRENINGSINTERVJU: SPEL OCH SAMARBETE

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

Spel är tävling, samarbete och konst – en intervju med Rasmus från HBG

Med sina 2200 föreningar är Sverok ett av Sveriges största ungdomsförbund.

En av dessa föreningar är HBG, Heartbeat Gaming. De är kända i Botkyrka för att ha arrangerat LAN fyra gånger om året i sex år. Vad är det som får ett gäng ungdomar att driva någonting ideellt så länge?

 

Vi möter Rasmus Storkamp, representanten från LAN-föreningen i Botkyrka kommun som berättar för oss om hur han började driva idéella föreningar och vad han har att säga om sina erfarenheter.

 

– Hej Rasmus! Vad fick dig att gå med i Sverok och starta föreningar?

– När jag var yngre ville jag söka mig till en större gemenskap som delade mina intressen. Det hittade jag först genom konvent – en slags samlingsmässa för spel-relaterade aktiviteter. När jag insåg att konvent drevs av föreningar blev jag inspirerad att driva mina egna. Efter att ha testat på att arbeta på och arrangera konvent, så samlade jag några vänner som gillade datorspel. Vi grundade föreningen Heartbeat Gaming, vars syfte var att driva ett offentligt LAN i Botkyrka kommun, vilket inte hade gjorts tidigare. Idag har Heartbeat Gaming drivit LAN i sex år för hundratals ungdomar som annars kanske inte haft chansen att finna en gemenskap rotad i deras intresse för datorer.

 

– Intressant! Vad betyder spelande för dig?

– För mig är spel en övning i att tävla, att samarbeta, och en konstform. Precis som många andra aktiviteter, hobbys och sporter tror jag att man lär känna sig själv och utvecklas även genom spel. På våra LAN har vi t.ex. vänskapliga turneringar. Vi delar med oss av kompetens runt datorer, men även personliga berättelser om våra upplevelser online.

 

– På vilket sätt har Sverok bidragit till det här?

– Utan Sverok hade vi aldrig startat. De har sänkt tröskeln för oss och tusentals ungdomar att starta sin första förening genom att göra det tydligt, okomplicerat, och enkelt att få sina första pengar för att komma igång. Genom Sveroks distriktsstyrelse i Stockholm men även det nationella riksmötet, har jag och mina vänner fått erfarenhet av välorganiserade möten som har lärt oss mycket om praktisk demokrati.

 

– Vad har dina föräldrar tyckt om ditt spelande och engagemang i Sverok?

– Mina föräldrar har stöttat mitt spelande från början. Jag tror det grundar sig i att min mormor som var lärarinna, spelade mycket brädspel med mig. När jag var tio och började med Warhammer, så lärde min mamma mig hur man målade figurerna, och erbjöd att ta med mig till föreningslokaler där man spelade figurspel. Min pappa spelade World of Warcraft med mig och min bror, och lärde oss också “build orders” i strategispel, till exempel i Age of Empires 2. Jag hade nog fortsatt med min hobby även utan deras stöd, men tack vare att de visade respekt och delaktighet så byggde jag en närmare relation med dem. Detsamma gäller mitt föreningsengagemang, där jag har kunnat diskutera med min far och hämta lösningar från hans erfarenhet av att driva cykelklubb.

 

– Hade du egna barn, skulle du uppmuntra dem att delta i en Sverokförening?

– Självklart skulle jag vilja erbjuda mitt barn ett community runt sin hobby. Där de kan utveckla sin förmåga för att måla sina miniatyrsoldater, sy kläder till cosplay eller motionsträna inför paintball. Men jag skulle även uppmuntra dem att engagera sig i sin klubb om dem bara brydde sig om fotboll. Hur lär man sig som barn hur företag fungerar om man inte själv försöker sälja varmkorv på en match? Mycket av dessa extra ansträngningar som mynnar ut i färdigheter utvecklar många först när de får en stor gemenskap av andra med mer erfarenhet.

 

– Vad tycker du att dagens ungdomar borde tänka på när de spelar?

– Fundera på varför de gör det. Är det för att tävla, umgås med vänner eller undvika tristess? Om det är det sistnämnda borde de kanske prova andra hobbyer också.  Fundera även på hur de kan må så bra som möjligt medan de spelar. Det finns mycket att tänka på som rygghållning, pauser och träning som gör att man bara har en roligare tid spelande liksom. Testa att ta en promenad och äta en frukt mellan varje competetive match och se om du vinner oftare då. Jag får alltid fler frags i CS:GO om jag ställer mig upp och stretchar lite mellan varje game.

 

– Vad gör du nuförtiden? Driver du fortfarande föreningar?

– Jag har slutat sitta i styrelser för ungdomsföreningar då jag inte känner mig ung längre, men är fortfarande medlem i flera och slutar aldrig hjälpa dem med saker. Sedan har jag drivit andra projekt för att stötta civilsamhället. Jag har bland annat projektlett skapandet av en serietidning, Ideella Idéer, för att jag tyckte det saknades ett lättläst info-material om hur man skapar föreningar, hur det känns och vilket narrativ man ingår i när man arbetar ideellt.

 

Tack Rasmus för att du deltog på intervjun!

Tack själv!