FÖRBUNDSBREVET JANUARI

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

NYA BIDRAGSNIVÅER

Nu har Sverok uppdaterat bidragsreglerna för föreningar
med minst 60% unga (7-25 år). Det innebär att din förening
nu kan få 500 kr/år vid godkänt och inskickat
årsmötesprotokoll. Om ni använder Årsmötesguiden i eBas
blir processen supersmidig och föreningen blir 500 kr
rikare!

STADGEÄNDRING I STANDARDEN

Det finns nya standardstadgar i Sverok som vi hoppas att ni
ska inspireras av!

I de nya standardstadgarna har vi gjort det tydligare

  • vad som gäller vid avstängning och uteslutning
  • vad som händer om föreningen väljer att inte ha en
  • valberedning
  • vad som händer om årsmötet inte kan hållas i tid
  • vad som behöver göras om föreningen ska läggas ned

NYTT GDPR-AVTAL

Imorgon, fredag, kommer ett användaravtal att införas i eBas för den som är föreningsadministratör. Det återkommer en gång per år och är en del av vårt dataskyddsarbete för att se till så att vi hanterar våra medlemmars uppgifter på ett bra sätt.

Er föreningsadministratör behöver läsa igenom det och kryssa i sitt godkännande för att kunna logga in i eBas.

Har du några frågor är det bara att kontakta Sanna som är vårt dataskyddsombud på sanna.hedlund@sverok.se

En hälsning från Sverok TV

5 TIPS FÖR DIGITALT ÅRSMÖTE

Det är årsmötestider, starta det nya året digitalt och lägg det förra bakom er.

 

För att göra årsmötet ännu smidigare för er förening har vi tagit fram 5 tips för er bekvämlighet:

 

ANVÄND ÅRSMÖTESGUIDEN

Nyttja funktionen i eBas, Årsmötesguiden, där din förening kan sköta årsmötet hela vägen från kallelse till justering. Ni får också årsmötesrapporten direkt. Det har aldrig varit smidigare!

 

BJUD IN I TID

Hur långt innan måste ni utlysa årsmöte enligt era stadgar? Ofta är det två veckor eller mer som gäller. Det är viktigt att tänka på så att alla har möjlighet att komma för att mötet ska vara giltigt. Om ni har Sveroks standardstadgar ska ni ha årsmöte innan 31 mars, det betyder att er kallelse senast bör gå ut 17 mars.

 

JUSTERA ÅRSMÖTESPROTOKOLLET DIREKT

Även om du inte använder årsmötesguiden kan du använda signeringsfunktionen i eBAS för ert årsmötesprotokoll. Då får justeraren protokollet direkt till sig för digital signering. Från och med 2021 är det krav på att alla årsmötesprotokoll ska vara justerade och inskickade till Sverok.

 

SE TILL ATT ALLA HAR RÄTT LÄNK

Vare sig er förening väljer att använda DiscordZoomSkype eller Google Hangouts,  se till att alla medlemmar vet vilken ni väljer. På så sätt kan alla som vill vara med p årsmötet.

 

LÄS PÅ INFÖR MÖTET

Det kan vara bra att ha koll på att ni följer era stadgar när ni håller årsmötet. Kanske står dagordningen för mötet där? Om ni frångår stadgarna måste ni ange det i protokollet, annars är inte årsmötet giltigt.

SISTA CHANSEN ATT RAPPORTERA

15 februari är sista datum för din förening att rapportera in årsmöte och verksamhet för 2020. Genom att rapportera klart föreningen får ni möjlighet att ta del av alla förmåner som Sverokmedlemskapet ger.

STÖD SVEROK PÅ SHOPPEN

Visste du att Sverok har en webbshop? Vi har tröjor, koppar, halsdukar och böcker för alla som är fans av spelhobbyn. Denna veckan får du 20% på alla produkter med koden ”Välkommen”.

ORDFÖRANDEKRÖNIKAN: INTERVJU MED NYA ORDFÖRANDEN

Hej Max Horttanainen!

Hur hamnade du i Sverokvärlden?

Min matematiklärare såg att jag och mina kompisar spelade spel tillsammans, så han tipsade oss om att starta en Sverok-förening.

Vilka hobbygrenar utövar du främst och varför?
Jag rör mig inom de digitala grenarna: e-sport, digitala spel och LAN. Det är något som jag alltid har sysslat med och ett sätt för mig att fortsätta umgås med mina vänner, även fast vi bor på olika platser i Sverige.

Ny som ordförande, men du har redan arbetat under ett par år i styrelsen och varit aktiv i förbundet länge. Har du ett favoritminne av din tid i Sverok?
Mitt första Riksmöte 2015. Jag minns all pepp, glädje och gemenskap som fanns i rummet den helgen. Det var även då jag bestämde mig för att en dag ska jag sitta i förbundsstyrelsen.

Varför kände du att du ville leda styrelsens arbete?
Jag älskar Sverok och kände att jag ville bidra med erfarenheter och kunskap från mina tidigare engagemang för att skapa förändring. Styrelsen för 2021 är mycket kompetent och har mycket driv, ser fram emot att tillsammans med dem utveckla förbundet.

Berätta om vad som blir styrelsen prioriteringar under 2021?
Vi kommer arbeta med förbundets identitet och vår nya strategi. Sedan vill vi även träffa er, våra föreningar och engagerade, för att lära känna er lite bättre.

Vilka styrkor ser du att Sverok har för att hantera de utmaningar som finns för Sveriges ungdomsförbund?
Vi har alltid varit en förbund som ligger i framkant och hittar ständigt nya former för organisering. Med den kunskapen och våra tidigare erfarenheter är vi redo för de utmaningar som kommer vår väg.

Vad borde alla medlemmar veta om Max?
Är ett stort fan av Totoro.