DE NOMINERADE ÄR…

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Föreningar

De nominerade är…

Nu finns listan över slutkandidaterna till den svenska spelhobbyns finaste pris klar! Vi har under hösten fått in mängder av förslag på fantastiska föreningar och människor. Vi kan efter mycket arbete idag presentera de som tagit sig hela vägen till juryns slutliga lista över nominerade.

 

På Sverokdagen den 4 december presenterar vi vinnarna av priserna till Årets förening, hjälte, eldsjäl och Sverok-arrangemang. Sverokgalan kommer sändas live under kvällen och blir fylld med roligheter och överraskningar. Och de nominerade är…

Årets Förening

Göteborgs Allmänna Lajvförening, GALF, är en ideell ungdomsförening vars syfte är att skapa lajv, evenemang och hålla i olika workshops för sina medlemmar. 

Föreningen har sedan sin start 2013 arbetat hårt för att få in unga deltagare i hobbyn och har sakta men säkert blivit en förening att räkna med. Arrangörerna och styrelsen lägger ner hjärta och själ för att varje möte med lajvarna ska bli så bra som möjligt,

Trots en utmanande pandemi har föreningen gjort sitt yttersta för att fortsätta arrangera regelbundna lajv genom att göra ett fantastiskt bra jobb med att ställa om sin verksamhet och göra den digital och tillgänglig för alla.

Play Together grundades av William Väisänen under sommaren 2020 och har i syfte att bidra till en mer öppen dialog kring mental ohälsa genom att ta konversationen till de plattformar många utsatta använder som tillflyktsort, specifikt onlinespel. De gör ett viktigt arbete att bryta stigmat om psykiskt ohälsa  och har idag växt och blivit en discord med fler än 1200 personer och en plattform för att hitta vänner och spelkamrater på. Play Together anordnade i år också en välgörenhetsinsamling som samlade in över 20 000kr till Suicide Zero.

The Agencys syfte är att minska utanförskap och ensamhet genom vår passion för fandoms såsom östasiatisk populärkultur, västerländsk populärkultur, cosplay, spel och event.  The Agency har skapat broar i en svår tid, skapat möten och evenemang över social media när fysisk social kontakt varit nästintill förbjuden genom en passion för fandoms såsom östasiatisk populärkultur, västerländsk populärkultur, cosplay och spel.

Årets Hjälte

“För sitt hårda arbete med att sprida jugger och göra den tillgänglig för alla. Richard visar att alla har möjlighet att spela jugger oavsett tidigare erfarenheter och bakgrund. Han är aktiv i föreningen Umeå Osport”

“Wasef arbetar för jämställdhet, mångfald och inkludering inom gaming. Oavsett vem du är så får Wasef alla att känna sig välkomna. Det finns flera personer, som tack vare Wasef, har gått från att vara i en svacka till att må mycket bättre. Han anstränger sig in i det sista för att spela tillsammans med någon som behöver det, det om något är ett bevis på någon som aktivt arbetar för att bli nominerad till årets hjäte. “

“William har grundat föreningen Play Together som aktivt arbetar mot stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och skapat en plattform för personer att söka sig till i syfte att minska ensamheten. Han har varit med och anordnat ett Twitch-event där det samlades in 21 000kr till Suicide Zero. Han grundade föreningen efter att hans bästa vän begick självmord och bestämde sig därefter för att göra allt han kan för att undvika att någon någonsin kommer att må så dåligt att de tar sitt eget liv.”

Årets eldsjäl

Jennie är en eldsjäl när det kommer till att skapa intressanta och engagerande intriger för deltagarna på lajvet Morgondagens Gryning. Hon bemöter alla som individer och har alltid det lilla extra att tillföra till deltagarnas karaktärer. Jennie är en eldsjäl och förtjänar att uppmärksammas för jobbet hon lägger ner sin själ på för andras upplevelse på lajv. Hon är den utsträckta arm som behövs för att arrangemang ska gå runt. Hon är inkluderande och varm, en sann skatt för hobbyn.

Johan från Swedish Airsoft Regiment har genom åren arbetat hårt för att driva föreningen fram med en tydlig idé kring vad han vill att airsoft ska vara. FÖreningen har gått från att tillsammans arrangerat spel där vi gått ifrån det klassiska "skjut tills ni är trötta"-upplägget, och tagit det ett steg vidare och skapat en tidslinje med tillhörande historia där spelarnas agerande genom uppdrag styr hur spelet slutar, och nästa börjar. Han har alltid nya idéer hur man kan engagera fler. Johan finns där för medlemmarna när de vill ha kul, tips, hjälp att laga utrustning, ordna skjuts och samordna resor till spel utanför länet - en riktig eldsjäl!

Eurasia är en person som går "above and beyond" för att hjälpa personer som inte mår bra. Om någon behöver hjälp så tvekar hon inte att hugga in. Eurasia är en sympatisk människa som genom att spela och samtala med främlingar i svåra situationer får dem att känna sig sedda och värdefulla.

Årets Sverok-arrangemang

GothCon är Sveriges äldsta spelkonvent som i år sadlade om och blev digitalt med bravur! Det blev ett konvent fyllt med spännande samtal, spännande gäster och framförallt mängder både brädspel och rollspel. Arrangemanget hade dessutom en hel del mysigt häng, sådär som ett riktigt GothCon ska vara - men utan Hönökakorna och Gothbollarna.

Föreningen Kodachikais konvent har alltid varit en speciell plats i Lund, som tyvärr tvingats ställas in i två år. Därför är det en fin bedrift att ha lyckats återskapa gemenskap och känsla i ny digital form. Trots motgångar i planeringen lyckades teamet skapa samarbeten med andra föreningar, skapa programpunkter med hög produktionsnivå och hålla en alltigenom Tillsammans-känsla hela vägen med små medel. Det streamade konventet betydde mycket för såväl arrangörer som besökare och lyckades särskilt väcka peppen inför nya arrangemang och engagemang i spelhobbyn.

“Slutspelet i Fortnite som avgjordes live var något helt fantastiskt. För ett samhälle med knappt 1 800 invånare är det otroligt. Arrangemanget har satt esporten på en ny plats i mångas ögon i synnerhet för besökarna. Evenemanget gjordes maximalt stort och seriöst för att barnen som tävlade för över 100 åskådare skulle få känna hur det var att vara en stjärna. Inte alla har spelat en match i fotboll eller avgjort en tresetare i badminton för deras del är det esporten som gäller och HFL-slutspelet är något utöver det normala. Ett fantastiskt event som lyfter sporten på ett fantastiskt det i glesbygden och redan nu planeras en säsong 2. “

“Morgondagens gryning är ett av de största och mest välgenomtänkta arrangemanget i lajvsverige, som år efter år bidrar med lyckade lajv. Arrangemanget fokuserar på allas lika värde, är inkluderande och levererar grymma meta-spel. Det är ett fantastiskt lajv för alla åldrar och alla typer av lajvare. “

Västspels sommarläget med välplanerade aktiviteter inom rollspel, figurspel, brädspel och lajv betyder väldigt mycket för deltagarna i åldrarna 9 till 14 år, som ofta möter låg förståelse för sitt intresse i vardagen. Västspels entusiasm för nördhobbyn och varmt välkomnande stämning bildar en frizon för unga som helt enkelt inte finns någon annanstans.