leia, gaming, sverok

CAROLINE OCH NATHALIE HITTADE SPELGEMENSKAPEN GENOM LEIA

Publicerat den Publicerad i Aktuellt

Caroline och Nathalie hittade spelgemenskapen genom Leia

Spel är ett av de vanligaste fritidsintressena bland svenska ungdomar. Trots det känner sig många spelare ensamma, och särskilt tjejer kan ha svårt att känna att spelvärlden är en plats för dem. Nu vill Nätverket Leia, spelhobbyförbundet Sveroks satsning på nätverk och mentorskapsprogram för tjejer i spelhobbyn, ge fler chans att hitta spelgemenskapen. Just nu kan spelande tjejer i hela Sverige ansöka till deras mentorskapsprogram och åka på gratis nätverksträffar.

 

Caroline Wallén är en av tjejerna som känner igen sig i ensamheten. “Jag har alltid älskat spel, men under så många år satt jag hemma och spelade tv-spel själv. Många av mina vänner visste inte ens att jag spelade,” berättar hon. Av en slump hörde hon talas om Nätverket Leia, något som skulle komma att bli vändningen i hennes spelintresse. “Jag ansökte om att komma med i mentorskapsprogrammet, för jag ville ge andra tjejer att få en plats i spelkulturen som jag själv aldrig har haft.”

 

Caroline blev antagen som mentor och blev matchad med en adept, Nathalie Pettersson. Även Nathalie hade erfarenhet av att känna sig ensam i spelhobbyn. “Jag har tidigare haft svårt att säga att jag är tjej och gamer utan att känna att det kommer komma bakslag, att folk ska ifrågasätta mig.” Tillsammans åkte de på Leias nätverksträffar där de fick träffa nördiga tjejer från hela landet. Under tre helger lärde de sig om föreningsliv, arrangörskap och inkludering. Inspirerande kvinnor från spelvärlden föreläste om sina erfarenheter och kvällarna fylldes med spel av alla slag.

 

Men hur ska spelvärlden bli jämlik om tjejer och killar delas upp var för sig? Blir inte problemet värre av att skilja på människor? Sam Bäfvenberg, projektledare för Nätverket Leia, tror inte det: “För oss är inte separatism ett mål, utan ett strategi för att få tjejer att känna att de har en naturlig och självklar plats i spelvärlden. Vi ger dom här tjejerna chansen att hitta tillbaka till det de älskar, och vi ser att de går vidare till att bli mer aktiva i spelhobbyn efteråt. Mycket handlar om att känna att det finns ett community som stöttar dig.”

 

Både Nathalie och Caroline bekräftar den bilden. “Nu vågar jag åka på LAN, är admin på en Discord-server och  är jättesugen på att engagera mig mer,” berättar Nathalie. “Jag går med ett helt nytt mod – styrkan av att veta att det finns många tjejer med samma intressen som mig, att jag inte är ensam.”

 

Caroline håller med. “Leia blev som en pånyttfödelse för mig. Idag har jag ett kontaktnät över hela Sverige, samt ägnar mig åt fler grenar inom spelhobbyn som jag inte hade vågat närma mig på egen hand. Jag blev också invald i Sveroks förbundsstyrelse, något som jag aldrig hade tänkt på att kandidera till om det inte vore för Leia.”

 

Nu hoppas de att fler tjejer ska ta chansen och våga söka: “Det är något magiskt med att få göra en resa som Leia tillsammans med andra fantastiska människor. Leia är en plats för alla där vi tar hand om och lär av varandra. Det har blivit som en familj för oss.”

 

 

Om Nätverket Leia

Nätverket Leia startades år 2013 för att skapa en fysisk mötesplats för unga kvinnor i spelhobbyn. Leia driver ett mentorskapsprogram och anordnar nätverksträffar runt om i landet. Just nu är ansökan för mentorskapsprogrammet öppen, läs mer på sverok.se/leia. Nästa nationella nätverksträff hålls den 12-14 april i Falun.

 

Vill du veta mer? Kontakta:

Sam Bäfvenberg på Sverok

Mobil: 072-173 25 55

Mail: sam.bafvenberg@sverok.se

 

Vill du ha kontakt med Leia-deltagare i din kommun?

Kontakta Sam Bäfvenberg så hjälper hen dig.