BARN OCH UNGAS FANTASTISKA BERÄTTELSER I NY NOVELLSAMLING

Publicerat den Publicerad i Aktuellt, Pressmeddelanden

Pressmeddelande: Barn och ungas fantastiska berättelser i ny novellsamling

Under Fantastikens månad i november 2017 fick barn och unga mellan 6–19 år tävla med egenskrivna berättelser på temat fantastik. Över 300 berättelser från ungdomar skickades in och nu publiceras 15 berättelser i en nyutgiven novellsamling.

 

Satsningen på Fantastikens månad genomförs för första gången på nationell nivå och intresset har varit stort både bland biblioteken och de unga. Över 300 bidrag från nya fantastiska författare runt om i landet skickades in. Resultatet blev novellsamlingen Kristallhjärta och andra berättelser med noveller om allt från amuletter till drakägg och tidsportaler.

– Jag har alltid drömt om att någon gång i framtiden publicera min alldeles egna roman och jag blev därför jätteexalterad när jag hittade Sveroks novelltävling. Det här skulle bli min chans att testa mig själv och min möjlighet till att kanske, med lite tur, få min novell publicerad. Jag minns hur nervöst det var att skicka iväg mailet med novellen och hur fantastiskt glad jag blev när jag, några veckor senare, fick ett svar med resultatet. Att vara med i den här tävlingen har varit otroligt roligt och inget kan slå känslan av att nu få läsa sin egen novell i bokformat, säger Wiktoria Witkowicz 16 år från Fjärdhundra som medverkar i samlingen.

Vinnarnovellen blev Kristallhjärta av Jonna och Ellen Källback, 12 och 15 år från Kristinehamn. I berättelsen beger sig Eskil och Freja till de mytomspunna Kristallbergen där en grym drake vaktar sin dyrbara skatt.

– Som ungdomsorganisation vill vi lyfta ungas kreativa kraft och stötta de som brinner för skrivandet. Det är roligt att se att det finns ett så enormt intresse för just fantastikens genrer. Vi fick in bidrag från barn och unga i alla åldrar över hela landet, säger redaktören Sanna Hedlund.

I höst kommer Fantastikens månad och novelltävlingen att återkomma, fortfarande med fokus på fantastik men med nya teman. Fantastik är ett samlingsnamn för genrer som fantasy, science fiction, superhjältar och postapokalyps, och har sedan 2014 varit en av Sveroks många verksamhetsgrenar.

 

Medverkande:

10:00 – Simon Torstensson 15 år, Ljungsbro

Amuletten – Wiktoria Witkowicz 16 år, Fjärdhundra

Den blinde pojken – Astrid Deschamps 15 år, Umeå

Den försvunna kulan från Pluto – Gustav Fjellborg 9 år, Gammelstad

Den magiska flickan – Elika Banihashemi 13 år, Sollentuna

Ett familjärt äventyr – Lucia Hansson Cenaki 18 år, Hörby

Försvunnen – Eleonora Dell’Orto 12 år, Solna

Förtrollad – Hannah Holmgren 13 år, Götene

Halsbandetes öde – Edvin Hagström 14 år, Ljungsbro

Himlen mörknar – Stina Wangejad 15 år, Kalmar

Hitta hem – Elvis Edström 19 år, Alnö

Kristallhjärta – Jonna & Ellen Källback 12 och 15 år, Kristinehamn

Norrskensspiran – Angelina Eriksson 11 år, Norsjö

Pojken som plötsligt var borta – Oliver Lindgren 16 år, Visby

The Cracks – Nemi Alger 12 år, Umeå

Tito och hans oväntade resa – Justyna Glogowska 17 år, Onsala

Världen under oss – Felicia Johagen & Nellie Sjölander 10 år, Sävar

 

Kristallhjärta och andra berättelser finns att beställa i Sveroks webbshop på shop.sverok.se.

Kontakt:

Sanna Hedlund

Projektledare, Fantastikens månad

Sverok – Spelhobbyförbundet

 

sanna.hedlund@sverok.se

010-551 93 26

 

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. 90000 medlemmar i 3700 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. Vi står för nördighet och gemenskap – i Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör några av de huvudsakliga verksamheterna.