Sveriges finaste prisvinnare
Varje år tar Sverok tillfälle att hylla några personer ur den svenska spelkulturen lite extra. Nu har du möjlighet att nominera föreningar och personer som förtjänar att hyllas för sina insatser!
Tidigare vinnare
Genom åren har vi delat ut priser till en rad olika personer och föreningar. Här samlar vi våra tidigare pristagare.
Årets Eldsjäl
Priset som går till person som gör det lilla, eller stora, extra för sin förening eller dess medlemmar
2022: Maria Von Sydow
2021: Jennie Gahnström
2020: Sara Forslund
2019: Jonatan von Seth (Malmö Brädspelsförening, Spelens hus Malmö)
2018: Gabrielle de Bourg (*under Årets talesperson)
Årets Sverok-evenemang
Priset som går till ett arrangemang som betytt något speciellt för besökare, medlemmar eller lokalt.
2022: Västspel
2021: Morgondagens Gryning
2020: QueerCon
2019: Oscon
2018: Nordsken (*Årets Konvent)
2018: Stina Färdig (vann som Årets arrangör)
Årets förening
Priset som går till en förening som gjort bra saker under året, både stora som små.
2022: Sala Analoga Spelförening
2021: Play Together
2020: Sunne Airsoft
2019: BRISS
2018: Female Legends
Årets hjälte
Priset som går till en person som under året aktivt arbetat för jämställdhet, mångfald eller inkludering i spelkulturen.
2022: Melissa Nordström
2021: William Väisänen
2020: Hanna Olsson
2019: Linn-Marie Edlund (Nordsken)
2018: Andreas Svensson
Årets innovatör
En förening eller person som har gjort något innovativt som har förändrat verksamheten till det bättre.
2022: Alexandra Brink-Sehlberg
Årets spelare
Genom åren har vi haft många fantastiska mäniskor som gjort något utöver det extra för svensk spelkulturen. Dessa människor har utsetts till vårt finaste pris: Årets spelare – En person som gjort något exceptionellt för spelkulturen!
- 2022: Henrik Bergendahl, “För sitt outtröttliga arbete med att dokumentera, kartlägga och tillgängliggöra den svenska spelkulturen på det digitala biblioteket Alexandria.dk tilldelas Henrik Bergendahl priset Årets spelare. Tack vare honom kan tusentals människor, helt kostnadsfritt ta del av spelscenarion, fanzin och svensk spelkulturhistoria.”
- 2021: Emma Ershag, “Emma är en person som har ett driv och har varit viktig och inte bara i föreningen Skellefteå Lajvimperiums utveckling utan även andra föreningar i regionen Västerbotten. Hon har varit aktiv och arrangerat ett flertal lajv och har varit drivande för föreningens deltagande i Nordsken.”
- 2020: Anders & Tove Gilbring, För att under lång tid ha berikat, utvecklat och spridit den svenska spelhobbyn tilldelas Anders och Tove Gillbring i år utmärkelsen Årets Spelare. Med sitt breda engagemang, genom både rollspelsproduktion och arrangörskap på konvent runt om i Sverige, har de outtröttligt under 30 år uppfunnit nya världar och utforskat andras. Inte minst genom speltidningen Fenix, som i år når sitt hundrade nummer, har Tove och Anders lyft spelhobbyn och spridit den till fler människor.
- 2019: Gabrielle De Bourg, ”För sitt starka engagemang inom rollspel, där hon väcker frågor om kön, identitet och jämlikhet. Som skribent och föreläsare verkar hon för att sprida kunskap om både spelandet och skapandet av rollspel.”
- 2018: Johan Linder, ”Johan har inte bara en lång bakgrund i spelhobbyn utan har tack vare sitt engagemang och förmåga att kombinera olika roller fått näringsliv, offentliga aktörer och ideella organisationer att samverka för att främja spelkultur från utveckling till spelglädje. Med sin energi och vilja att sprida spelkulturen i kombination med en helhetsvision om att hela tiden bli bättre och mer upphör Johan aldrig att imponera.”
- 2017: Åsa Roos, ”För sin långa gärning som designer, recensent och bloggare i spelsverige var inte bara årets pristagare en av de första att uppmärksamma ojämlikheten inom spelvärlden, hon blev också en röst inifrån spelindustrin, som inspirerat tusentals unga spelskapare att inte bara göra bättre spel utan också en bättre värld.”
- 2016: Miriam Lundqvist, ”För sitt outtröttliga arbete med att sprida lajv till skolor och ungdomar över hela Sverige samt grundandet av spelkonventet Prolog har Miriam inte bara skapat en mötesplats för de redan frälsta, hon har skapat en ny generation av lajvare.”
- 2015: Kim ”Drayich” Larsson, ”För sitt arbete med att sprida DOTA på svenska och skapandet av ett Dota-community använder Drayich sin plattform, inte bara för att sprida sporten han älskar, utan även för att lyfta anra och föra ut ett budskap om respekt och inkludering.”
- 2014: Madeleine ”MaddeLisk” Leander, ”Madeleine mottar utmärkelsen Årets spelare 2014 för sitt arbete med att göra e-sporten mer välkomnande och för att hon som skribent och kommentator gör e-sporten tillgänglig för utomstående. Madeleine är en förebild och inspiration för spelare i Sverige och i världen.”
- 2013: Sara Johansson och Robin Wilcox, ”Genom att förverkliga ett projekt som många spelare bara drömmer om har Sara och Robin gjort spelhobbyn tillgänglig för allmänheten och satt ett inspirerande exempel för andra. För att ha visat att den som vågar satsa kan lyckas och för sin insats för spelhobbyn går utmärkelsen Årets spelare 2013 till Sara Johansson och Robin Wilcox, grundare av Café Taktik”.
- 2012: Susanne Möller, ”Årets spelare är en mångsidig spelskribent och -kritiker som lyckats sprida spelhobbyn till en bredare publik och genom kunnig, seriös speljournalistik lyft spel från nöjesnyheterna till en självklar plats i kulturrapporteringen.”
- 2011: Orvar Säfström, ”För sitt personliga och breda engagemang för spelkulturen där han med ett föräldraperspektiv verkat för en modernare syn på datorspel och visat på möjligheten för familjer att samlas kring spel.”
- 2010: Johanna Koljonen, ”För att med stor entusiasm och genomslagskraft ha lyft in spelhobbyn i det kulturella rummet och utan förbehåll fördjupat sig i glädjen, engagemanget och kreativiteten.”
- 2009: Karl Ytterberg och Jan Persson, ”För sitt framgångsrika arbete med SVT-programmet Barda som fört ut rollspel och lajv till en ung publik.”